Vállalati vagyonbiztosítás — 2013. szeptember 18.
Vállalati vagyon- és felelősségbiztosításra keveset költenek a magyar cégek

A magyarországi vezető biztosítótársaságok szakemberei szerint a hazai vállalkozások sok esetben nem kötnek, vagy keveset költenek vagyon és felelősségbiztosításra, annak ellenére, hogy számtalan hazai és külföldi cég példája bizonyítja ennek a fontosságát.

Problémát jelenthet egy cég életében, zavartalan működésében, ha a vállalati vagyon és felelősségbiztosítása alul biztosított, vagyis kevesebb a biztosítás fedezete, mint az szükséges lenne egy estleges károkozásnál. A biztosítók szerint Magyarországon ez is gyakori jelenség.

Ahhoz, hogy több cég kössön vállalati vagyonbiztosítást, a biztosítók, az érintett cégek és a környezetvédők szemléletmódjában is változást kellene elérni.

Az AIG Magyarország üzletág igazgatója Kovács Gábor szerint, sem a rossz külföldi példák, sem a cégeket érintő szigorodó jogi követelmények nem lendítik előre a vállalati vagyon és felelősségbiztosítások értékesítését. Elsősorban ott tudnak vállalati vagyonbiztosítást eladni, ahol a megrendelő cég megköveteli az alvállalkozótól ennek meglétét, vagy azon cégek számára, akik külföldön dolgoznak. Kovács Gábor szerint a cégeknek elsősorban a megfelelő kártérítési limitet kellene meghatározni, ha szükséges a biztosítási díjat, az önrész növelésével lehetne szinten tartani.

Az Allianz Hungária Zrt. vállalati biztosítások igazgatója Arató Péter szerint, szintén nem érkezett el a vállalati vagyonbiztosítások értékesítésében a fordulópont a kötések darabszámát illetően. Annak ellenére sem, hogy nagy cégek is tönkremehetnek egy környezeti szennyezés, vagy egy harmadik félnek okozott kár miatt. Meglátása szerint a szükséges méretű vagyon és felelősségbiztosítást akkor vásárolnának a cégek, ha az komoly előírásokhoz lenne kötve.

A K&H Biztosító vezérigazgató helyettese Kaszab Attila pozitív változást, növekvő érdeklődést tapasztalt a vállalati vagyon és felelősségbiztosítások iránt. Oka, hogy egyre több az olyan tevékenység, amit a megfelelő felelősségbiztosítás hiányában el sem lehet kezdeni, továbbá egyre több a vállalkozás létesítését, fejlesztését megcélzó EU pályázat, ami szintén hozzájárul az egyre nagyobb érdeklődéshez.

Az Union Biztosító kommunikációs igazgatója Maják Viktor a vállalati vagyon és felelősségbiztosítások fejlesztésében látja a jövőt. Mindig az adott igényhez igazodó, megfelelő terméket kell kínálni. A biztosítóknak ezt kell tenni, azonban a biztosítók kezében nincsenek eszközök, hogy a gazdaságot fellendítsék, így a vállalati biztosítások lefedettségének növekedése lassú folyamat lesz.

A Greenpeace magyarországi igazgatója Szegfalvi Zsolt szerint egyértelműen látható, hogy a magyarországi cégek nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a környezeti károk enyhítése érdekében, bár egyre jobban megfigyelhető, hogy a környezeti tudatosság előtérbe kerül.

Ennek okai lehetnek szerinte:

  •   A cégek nem tudnak elegendő pénzt fordítani a környezeti károk megelőzésére, enyhítésére.
  • A jogszabályi háttér nem motiválja a cégeket környezettudatosságra
  •  Nem kellően hatékony hatósági ellenőrzés

A Greenpeace igazgatója azt is elmondta, hogy átlagosan heti 1-3 megkeresés érkezik hozzájuk cégek környezetszennyezésével kapcsolatban, ami nem egy magas szám, de azt is hozzá kell tenni, hogy a Greenpeace mára már globális környezeti problémákra próbál megoldást találni, így a legtöbb esetben hasonló megkeresés nem a Greenpeace-hez érkezik.

A vállalati vagyon és felelősségbiztosításoknál folyamatosan megfigyelhető a biztosítási díjak csökkenése az erős árverseny miatt. A cégek a biztosítást a lehető legolcsóbban szeretnék megoldani, a konkurencia miatt a biztosítók pedig kénytelenek belemenni az árversenybe. Ez nem fenntartható állapot, aminek előbb vagy utóbb az ügyfelek láthatják a kárát.

A cégek vezetőinek vállalati vagyon és felelősségbiztosítás kötésekor időt kellene arra szánniuk, hogy valóban megismerjék, milyen veszélyek fenyegethetik a cégüket, milyen kockázati tényezők vannak. Ezt átgondolva kellene a biztosítást a megfelelő fedezet mellett megkötni, nem csak egy, a legolcsóbb biztosítási kötvényt szükségmegoldásként a fiókba csúsztatni.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 × = 36