CASCO Lakásbiztosítás — 2012. július 12.
Omlásveszély: Hogyan sérülhet a parkoló autó teteje?

Főleg télen gyakori történet, hogy leállítjuk valahová az autónkat, majd visszatérve azt látjuk, hogy a teteje behorpadt: ugyanis előfordulhat, hogy a háztetőről lezúduló hótömeg épp a mi kocsinkat találja el. Azonban nyáron is történhetnek ilyen balesetek. Ha régi, omladozó tetőszerkezetű házak árnyékában állunk meg, az omlásveszély mindig fennálló kockázat, mert egy leeső kődarab betörheti a szélvédőt, bezúzhatja az autó tetejét. Lehet keresgélve találunk egy omlásveszély táblát, papírt, fecnit is. Ilyen esetekben fizet-e a biztosító?

A biztosítás természetesen ilyen esetekben is él. Azonban az omlásveszély tényéről mindképpen bizonyítékokat kell gyűjtenünk. Készítsünk telefonunkkal fényképeket, keressünk tanúkat, valamint értesítsük a rendőrséget, hogy legyen jegyzőkönyv az esetről. Jó ötlet lehet a társasház képviselőjét is megkeresni. Ha egy ablakból kihulló cserép vagy a szél által becsapott ablak kitört üvege okozza a kárt, akkor a károkozóval (tehát az ablakhoz tartozó lakás tulajdonosával) is beszélnünk kell. Ha minden jól megy, akkor ő már a helyszínen elismerheti írásban a felelősségét.

Omlásveszély “fecni”

A belvárosban egyre több ház oldalán láthatunk különféle cédulákon hasonló kiírást:

“Omlásveszély miatt parkolni tilos!”

Mivel azonban gyakran egymással szemben fekvő házak falán is kint van az üzenet, így néhol a járdán sem lehet haladni a veszélyérzet nélkül, ilyenkor találkozunk gyakran az alábbi felhívással: “Omlásveszély miatt gyalogos forgalom a túloldalon javasolt!”. Sem parkolni, sem gyalogosként közlekedni nem érdemes ilyen helyeken, érdemes keresnünk egy alkalmasabb parkolóhelyet valahol a közelben.  Nem elvárható azonban egy parkoló autóstól sem, hogy célirányosan kikeresse, vajon felhívják-e a figyelmét arra, hogy az omladozó, életveszélyes állapotban lévő ház darabjai az utcára hullhatnak. Ha a közös képviselő esetleg egy ilyen papirossal akarja elijeszteni, ne hagyja magát, és ragaszkodjék a rendőri eljáráshoz.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 × 6 =