Lakásbiztosítás — 2014. szeptember 23.
Nyaraló biztosítás: nyár végén ne felejtsük el!

Sok esetben a lakásbiztosítás díjának akár többszörösébe is kerülhet a nyaraló biztosítás – derült ki egy közelmúltban zajlott felmérés alapján.  Mi lehet ennek az oka?

Az FBAMSZ által egy  nemrégiben kiadott közlemény alapján elmondható, hogy a legtöbb biztosító nem szívesen, vagy csak egy esetleges lakásbiztosítás áránál jóval magasabb díj ellenében vállal kockázatot a télire üresen maradó ingatlanok esetében. (Egyes biztosítók egyáltalán nem.) Az üresen hagyott nyaraló biztosítás szempontjából ugyanis jóval magasabb kockázatot hordoz. A nem állandóan lakott nyaralók esetében egy-egy nem várt esemény jóval nagyobb károkozásra képes. Például: egy vízkár (csőtörés, beázás) esetében valószínűleg csak sokkal később – akár hetek-hónapok múlva – vesszük észre a káresemény bekövetkezését, és az elszenvedett kárt.

 A nyaraló biztosítás feltételeiről

A lopások, betörések valószínűsége is magasabb az üresen hagyott házak esetében. Ennek okán a biztosítók a nyaraló biztosítás feltételeként magasabb biztonsági követelményeket támasztanak, általában előírás, hogy a villanyóra főkapcsolója és a központi vízcsap is el legyen zárva.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes esetekben előfordult, hogy azok, akik nyaraló biztosítást szándékoznak kötni, állandó lakosként az egyik családtagot a nyaraló lakcímére bejelentik. Teszik ezt ezért, hogy olcsóbb legyen a biztosítás, hiszen egy állandóan lakott ingatlan esetében már lakásbiztosításról beszélünk. Azonban sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a vizsgálat során több módon is (akár a közüzemi számlákon szereplő adatok segítségével) fény derülhet arra, hogy az ingatlan nem állandóan lakott. Ebben az esetben pedig akár a teljes kár összegének kifizetése alól is mentesül a biztosító. Semmiképpen nem érdemes tehát különféle trükkökhöz folyamodni.

 Lakásbiztosítás – nyaraló biztosítás

A lakásbiztosítás – nyaraló biztosítás aránya egészen alacsonynak mondható ma Magyarországon. A MABISZ adatai alapján a hazai lakásbiztosítások száma mintegy 3 millióra tehető, ennek mindössze 10-15 százaléka nyaraló biztosítás. Mi lehet ennek az oka? A fentiek mellett elmondható, hogy sok esetben a nyaraló olyan területen helyezkedik el, amely biztosítási szempontból kizáró okként kezelendő, ilyen például, ha az ingatlan ártérben van.

netbiztosito.eu

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


5 + = 11