Kötelező biztosítás — 2012. július 12.
Autó kölcsönadás: más okozott kárt az autóddal?

Autó kölcsönadás – Előfordulhat, hogy kölcsönadod az autódat egy családtagodnak, barátodnak vagy akár a párodnak, ő pedig véletlenül megtolja a pirosnál a kocsisort. Koccanás, betétlap, elnézéskérés. De ki fizeti a kárt autó kölcsönadás esetén,  hiszen nem mi okoztuk a balesetet, de a mi autónkkal történt?

Autó kölcsönadás esetén is az üzembentartó a felelős az okozott károkért!

A gépjárművezetés veszélyes üzem, a jelenlegi szabályozás szerint pedig a biztosítási szerződés alapján a jármű fenntartója felel a gépkocsival okozott károk miatt autó kölcsönadás esetén is. Ez tehát azt jelenti, ha magunk engedtük át a vezetést, hiába okozza más a balesetet, a mi biztosításunk terhére történik a kártalanítás.

Hozzá kell ehhez tenni, hogy van kivétel, méghozzá az, ha az ismerősünk ittasan okozta a balesetet, és mi nem tudtunk róla, hogy ivott, mikor átengedtük neki a vezetést. Ebben az esetben azonban ellene eljárás indul, így nem lehet egyszerűen megúszni a fizetési kötelezettséget anélkül, hogy neki komolyabb kellemetlenséget okoznánk, úgyhogy semmiképpen sem javasoljuk, hogy ezzel védekezzünk autó kölcsönadás esetében. Az alkoholos állapotban okozott balesetekért egyébként sem fizet a biztosító: ha mi magunk okozunk ittasan kárt, akkor is követelni fogja rajtunk a kifizetett összeget, dacára az élő biztosításnak.

Ilyen esetekben célszerű megkérni a balesetet okozó ismerősünket, hogy a kifizetett kárösszeget fizesse meg a biztosítónak, mert akkor nem kerülünk rosszabb bonus fokozatba. Ellenkező esetben bizony mi isszuk meg a történtek levét, mert a mi járművünk a mi felelősségünk.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 + = 14