Lakásbiztosítás — 2013. augusztus 06.
Lakásbiztosítás tekintetében élen járunk

A közép-európai régióban, viszonylag fejlettebb biztosítási kultúrával rendelkező országok közül Magyarországon rendelkeznek a legtöbben lakásbiztosítás szerződéssel.

Lakásbiztosítás kis-körkép

A pozitívumként említett adat azonban így korántsem egyértelmű képet ad. A Generali biztosító anyavállalatának felmérései szerint a lakásbiztosítás szerződéssel rendelkezők száma teljesen rapszodikus képet mutat a kelet-közép-európai régióban. A mezőny egyértelműen Magyarország vezeti, hiszen hazánkban a lakástulajdonosok mintegy 72 százaléka gondolta úgy, hogy otthonának szüksége van biztosítási védelemre. Tőlünk délebbre ez a százalék a töredékére, esetenként 7-10 százalékra esik vissza (Bulgária, Szerbia).

Lakásbiztosítás díja: lenn vagy fenn?

Magyarországon a lakásbiztosítás díját tekintve átlagosan 100 eurót fizetünk évente egy lakásbiztosításra, amely az európai átlag alatt marad továbbra is, ugyanakkor több, mint az elmaradottabb térségekben jellemző.Ennek oka talán az lehet, amelyet a statisztika is alátámaszt, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők több, mint fele – 53 százaléka – több mint öt évvel ezelőtt kötötte a biztosítását. A nagy részük pedig a biztosító által felajánlott indexálást sem fogadta el. Sok esetben ennek fontosságára csak akkor döbbennek rá, amikor egy váratlan tragédia miatt a biztosító segítségét kérik, és szembesülnek azzal, hogy az otthonuk alulbiztosított. Az értékkövetés rendkívül fontos, hiszen ahogyan a lakásunk értéke növekszik, azzal párhuzamosan kell, hogy a lakásbiztosítás is kövesse ezt az értéket. Ez csak akkor kivitelezhető, ha indexáltatjuk a lakásbiztosítás szerződésünket. A másik rendkívül fontos feladatunk, hogy amennyiben felújítást végzünk, bővítjük lakásunkat, esetleg a megszokottól nagyobb mértékben növekednek a benne lévő ingóságok értékei, azt mindenképpen tudassuk a biztosítóval, hiszen az évekkel ezelőtt meghatározott ingóság értékek nem biztos, hogy napjainkra is fedik a valóságot. A lakásbiztosítás egyik fő feladata pedig az lenne, hogy egy nem várt esemény esetében az aktuális értéken térítsen számunkra. Mindezek mellett pedig az sem elhanyagolható, hogy a mára rendkívül széles biztosítási palettát felsorakoztató lakásbiztosítás termékek között találunk olyat, ami esetenként ugyanekkora biztosítási díj ellenében egy magasabb szintű szolgáltatást nyújt, vagy ugyanezt a szolgáltatást sokkal kedvezőbb díj mellett tudhatjuk a magunkénak. Mindenképpen érdemes a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével több biztosító ajánlatát összehasonlítani!

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 6 = 12