Lakásbiztosítás — 2015. március 30.
Lakásbiztosítás: ne feledkezzen meg a felülvizsgálatról!

Biztosításkötés kapcsán egyre inkább az a tendencia mutatkozik meg napjainkban, miszerint az emberek igyekeznek tudatosan cselekedni. Ennek ellenére azonban tény, hogy még mindig vannak olyan területek a lakásbiztosítást illetően, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnének. Tipikusan ilyen a lakásbiztosítás felülvizsgálata, melyre legalább két-, háromévente sor kellene, hogy kerüljön.
A Groupama Garancia Biztosító szakemberei ismételten felhívták arra a figyelmet, hogy mivel ingóságaink, és sokszor a biztosított ingatlan értéke is növekszik az évek során, így nem mindegy, megfelelő összegre vannak-e ezek biztosítva. Egy esetlegesen bekövetkező káresemény alkalmával sok problémát tud okozni az alulbiztosítás. A biztosítási összeg nagyságát minden esetben ajánlott az ingatlan és az ott megtalálható ingóságok értékéhez igazítani. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a vagyontárgyak, vagy az ingatlan értékének már öt százalékos emelkedése esetében is érdemes a felülvizsgálat lehetőségével élni.

Miért is van szükség a lakásbiztosítás indexálására?

Az ingatlan értéke elsősorban a nyílászárók cseréjével, tetőtér beépítéssel, vagy új helyiségek felhúzásával, hozzáépítéssel növekedhet. Ezekre gyakran kerül sor akkor is, ha a család létszáma bővül, hiszen az új kis jövevénnyel nagyobb élettérre is van szükség. Az új bútorok, ruhaneműk és használati tárgyak szintén növelik az ingóságok értékét is. Legyen szó tehát akár az ingatlant érintő változásokról, akár az ingóságok terén történő növekedésről, a lakásbiztosítási szerződés átnézése, megvizsgálása egyértelműen hasznos a minél teljesebb biztosítottság érdekében.
A jól ismert indexálás kifejezetten azt célozza, hogy az árszínvonal változásai figyelemmel követve legyenek. Ez azonban nem elegendő a megfelelő biztosítási védelem megvalósulásához, egyértelműen szükség van az ingatlan értéknövekedésének, valamint a vagyontárgyak gyarapodásának bejelentésére, a biztosítási összeg ezekhez alakítására. Amennyiben ügyfélként ezt elmulasztja, úgy az alul biztosítást, és a vele járó anyagi kárt kockáztatja.

Lakásbiztosítás kötésekor erre oda kell figyelni!

A Groupama Biztosító szerint azt is kevesen tudják, hogy a biztosítási fedezet meghatározásakor nem az ingatlan vételárát kell alapul venni, hanem azt az összeget, amelyre az ingatlan újraépítéséhez, vagy az ingóságok pótlásához szükség lenne a káresemény bekövetkezésének idején.
A megfelelő információk birtokában mindig teljes biztonságban tudhatja ingatlanát és mindazokat a vagyontárgyakat, ingóságokat, melyekben, sok esetben egy élet munkája van benne.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 + = 13