Lakásbiztosítás — 2013. március 30.
Lakásbiztosítás indexálás, avagy mennyit veszthetünk, ha nem fogadjuk el?

Lakásbiztosítás indexálás fogalma

A lakásbiztosítás indexálása nem más, mint a lakásbiztosítás szerződés igazítása a folyamatosan változó helyreállítási költségekhez. Azok, akik nem fogadják el a biztosító által felkínált indexálást éveken keresztül, kockáztatják, hogy egy bekövetkezett kár helyreállításának költségeit nem fogja fedezni a lakásbiztosítás.

Tehát ha éveken keresztül nem fogadjuk el a biztosító által felkínált indexálást, a lakásunk alulbiztosítottá válhat és a biztosító a meglévő szerződés alapján,de a régi árakon, fog fizetni.
A Genertel biztosító felmérése alapján kiderült, hogy a lakásbiztosítás szerződéssel rendelkező ügyfelei leginkább a tűzkártól, villámcsapás okozta károktól, viharkártól, csőtöréstől illetve lopáskároktól tartanak leginkább.
Ha például történik egy sokak által rettegett, de annál több esetben előforduló csőtörés, és a lakásbiztosítás 4-5 éve nem volt indexálva, a biztosító a 4-5 évvel ezelőtti anyagárakkal és 4-5 évvel ezelőtti munkabérekkel fog kalkulálni a kártérítés kifizetésekor. Ebből a nagyon rövid kis példából, könnyen mindenki kiszámolhatja, hogy mennyit is veszíthetne ilyen esetben, ha nem fogadja el az indexálást. Gondoljunk csak bele… Egy csőtörés esetén a legjobb eset, ha tudjuk, hol van a hiba, de a legtöbb esetben csak azt vesszük észre, hogy nincs kinyitva egy vízcsap sem, a vízóra pedig csak pörög és pörög. Ilyenkor sok esetben a vízórától megkezdve elkezdődik a kert felásása, falak bontása, csempék leverése, mire kiderül, hol is van az a hibás csődarab. Ennek természetesen tetemes költség vonzata van, mind a bontási munkálatoknak és a helyreállítási költségeknek is. 4-5 évvel ezelőtti árakon számolva több 100 ezer Ft-ot is veszthetünk.
A lakásbiztosítás indexálásával kapcsolatban nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a lakások felújítása, korszerűsítése, kibővítése, nagy értékű műszaki eszközök, esetleg értékes bútorok vásárlása mind-mind növelik a lakás értékét, amelyhez igazítani kell a biztosítási fedezetet is. Egy évek óta meglévő szerződés nem fogja követni a jelentős értékváltozásokat.
A Genertel biztosító által megkérdezetteknek mindösszesen a fele volt biztos abban, hogy kár esetén megfelelő fedezetet nyújtana a meglévő lakásbiztosítás szerződése, 32 százalék valószínűnek tartja, 18 százalék pedig egyáltalán nem volt róla meggyőződve.
A kapott adatok következhetnek az indexálás elfogadási arányából, melyet szintén a biztosító tett közzé. Az adatok alapján az ügyfelek 58%-a fogadja el a biztosító által évente felkínált értékkövetési lehetőséget, az ügyfelek 9%-a néha elfogadja, 33% pedig nem fogadja el azt.

Lakásbiztosítás online

Nemcsak a biztosítási szerződések indexálásával, azaz értékkövetés elfogadásával tudjuk a fedezetet biztosítani a lakásunkat fenyegető károkkal szemben. Érdemes a szerződéseket időnként újra kötni, az ajánlatokat lakásbiztosítás kalkulátorok segítségével összehasonlítani. Az erős árverseny miatt könnyen lehet, hogy egy másik biztosítótársaság, vagy ugyanazon biztosító új terméke, hasonló feltételek mellett kedvezőbb áron kínál lakásbiztosítást. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a lakásbiztosítási termékek is fejlődnek, így egy újrakötés esetén olyan kockázati elemek is bekerülhetnek a szerződésbe, melyek az előző szerződésben még nem voltak és gyakran ezért még plusz költséget sem kell fizetnünk.
A Genertel felméréséből továbbá az is kiderült, hogy átlagosan 100 lakásból mindösszesen 70 lakás rendelkezik lakásbiztosítással. A szerződések jelentős része (54%) 5évnél régebbi kötés, 14%-a 3-5 éves szerződés, 21%-a 1-3 éves kötés, 11%-a a szerződéseknek 1 évnél fiatalabb, melyek túlnyomó részben tulajdonos váltás miatt születtek.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 1 = 4