Egyéb biztosítás — 2013. február 28.
Kutya biztosítás, azaz ebtartói felelősségbiztosítás

Kutya biztosítás hiánya Magyarországon

Felmérések alapján elmondható, hogy manapság Magyarországon legalább minden második családnak van otthon egy kiskedvenc. Azt is megállapították, hogy elsősorban kutyákat tartanak (összesen több, mint egymilliót), mivel nagyon hűségesek, őrzik a házat, és emellett sok örömet okoznak a gazdiknak. Azonban a háziállat tartására vonatkozó törvények mostanság egyre szűkebb keretek közé kerülnek. Az idén év elején bevezetett kötelező chipeztetésnek is az lett volna a célja, hogy kevesebb legyen a kóbor eb hazánkban, azonban ennek éppen ellenkezője következett be, az elszabadult, elküldött állatok száma folyamatosan nő.

Kutya biztosítás lakásbiztosítás mellé

A Generali Biztosító az elmúlt évben száznál is több olyan értesítést kapott az ügyfelektől, amelyeknél kutya okozta károkat jelentettek be. A biztosító elmondta, hogy ezekre (ebtartói felelősség, azaz kutya biztosítás alapján) legtöbbször közel százezer forint kártérítést adtak, ám előfordult, hogy csaknem fél millió forintot fizettek ki. A biztosító statisztikáiból megtudtuk, hogy a leggyakoribb károk azok, amikor a kutya valahogyan átjut a szomszéd portákra és ott tesz kárt akár a háziállatokban, akár a termésben, de az sem ritka, hogy közúti balesetet okoznak az úttesten kóborló kutyák. 2012-ben a legmagasabb egy összegben kifizetett kártérítés meghaladta a fél millió forintot, amikor egy motoros balesetet szenvedett az úttesten átszaladó eb miatt. Szintén tavaly a biztosító közel négyszázezer forintot fizetett annak az autósnak, akinek a szomszédban élő kutya megsértette a fényezést a gépjárművén, de előfordult az elmúlt évben, hogy több, mint háromszázezer forintos kórházi ellátást biztosított a Generali egy biciklisnek, miután egy kutya megtámadta, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Számtalan kutya által okozott kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz az elmúlt időben, volt, hogy kacsákat, birkákat tereltek szét az állatok, de az is előfordult, hogy egy járókelőre támadt kutya elkapta és szétmarcangolta annak nadrágját. Rengeteg példát lehetne sorolni, de szakértők által megállapították, hogy mindegyik kutya okozta kár mögött a nem megfelelő állattartás rejtőzik. Ha a gazdi nem tanítja meg kiskorában a kutyát arra, hogy hol van az ő területe, vagy nem sétáltatja, nem játszik vele rendszeresen hajlamos lesz agresszívvá válni, és kárt okozni mások számára. Azonban mindezekre odafigyelő gazdikkal is megtörtént már, hogy kutyájuk valamilyen oknál fogva ártalmassá vált. Ilyen esetekben a gazdáknak a veszteségért teljes felelősséget kell vállalniuk, és a kárt az elszenvedőnek teljes mértékben meg kell téríteniük. Ezekre a kellemetlenségekre kínál megoldást a Generali biztosítónál is elérhető ebtartói felelősségbiztosítás (a köztudatban kutya biztosítás néven emlegetett), amely 2-10 millió forintig vállal felelősséget a saját kutyák által okozott károkra. Csak ennél a cégnél tavaly csaknem kétezren vették igénybe a kutya biztosítás terméket a lakásbiztosításuk mellé, így közel hat millió forintot fizetett ki a biztosító erre a szolgáltatásra.

Az információk szerint Európában néhány országban már kötelezővé tették a kutyák biztosítását, ám Magyarországon ez még nem tapasztalható. Körülbelül tíz évvel ezelőtt még minden tizedik lakásbiztosítás mellé egyidejűleg ebtartói felelősségbiztosítást is kötöttek, manapság ez már csak minden harmadik szerződéskötésnél van jelen. Ez a csökkenés azt eredményezte, hogy az okozott kárt nem minden esetben térítik meg, pedig a lakásbiztosítás mellé kötött kutyabiztosítás már akár havi néhány ezer forintos áron is megköthető

 

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − 6 =