Kötelező biztosítási díj fizetésének szabályi

A kötelező biztosítási díj fizetése és a KGFB szerződés hatályban tartása mindig a szerződő kötelessége, még akkor is ha a biztosító egyáltalán nem, vagy késve küld csekket.
Javasoljuk a díjfizetési időszakok követését és ha a csekk nem érkezik meg időben, értesíteni kell a biztosító ügyfélszolgálatát, a befizetési kötelességnek minél hamarabb eleget lehet tenni átutalással vagy rózsaszín csekkes befizetéssel.

Ha nem történik meg a biztosítási díj fizetése

Ha a kötelező biztosítási díj nem érkezik meg időben a biztosító számlájára az esedékesség utáni 30 napig a biztosító felszólítást küld a biztosítási díj rendezésére. Ha az esedékesség időpontjától számított 60 napos türelmi időig sem érkezik meg a kötelező biztosítási díj befizetése a biztosítóhoz a szerződés megszűnik.
A KGFB szerződés megszűnéséről a biztosító a szerződőt írásban köteles értesíteni a megszűnést követő 15 napon belül.
A 60 napos türelmi idő alatt a biztosító kockázatviselése fennáll és köteles az esetleges károsult részére a követelést kifizetni. A biztosító ebben az esetben a kárt okozó gépjármű üzembentartójától követelheti a kifizetett összeget.

Türelmi idő utáni tudnivalók

Az üzembentartó az adott biztosítási évben csak annál a biztosítónál kötheti újra a kötelező biztosítását ahol az díj nemfizetés miatt megszűnt. A biztosítási díjjal nem fedezett időszakra pedig fedezetlenségi díjat kell fizetni.
A következő biztosítási évben nem köteles fogadni a kötelező biztosítási ajánlatot az a biztosító ahol a szerződőnek a biztosítása díj nemfizetés miatt megszűnt.
A biztosítási díj megfizetésének időzítésekor oda kell figyelni az adott pénzügyi tranzakció átfutási idejére. A fizetési kötelezettség azon a napon tekinthető teljesítettnek, amikor a pénz megérkezik a biztosító számlájára.