Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítás online, kedvező áron, kényelmesen otthonról! KGFB kalkulátorunk segítségével percek alatt kiszámolhatja és megkötheti a kötelező gépjármű biztosítását, 15 ajánlat közül válogathat, rengeteg kedvezményt igénybe vehet.  Válassza ki biztosítás kalkulátoraink közül a kötelező biztosítás kalkulátort! Lehetősége van évfordulós újrakötésre, vagy azonnali kötésre is.

A honlapunkon található kötelező biztosítás online kalkulátor segítségével 15 biztosító kötelező biztosítás ajánlatai közül választhatja ki az Ön számára árban megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot. Ha ez megtörtént, akár azonnal léphet is az ügyben, mivel honlapunkon könnyen, egyszerűen elérhető az kötelező biztosítás online kötés.

kötelező-biztosítás-online
Spóroljon kötelező biztosításán! Akár 70% különbség is lehet két kötelező biztosítás ajánlat között. A honlapunkon található kgfb kalkulátor segítségével, Ön is összehasonlíthatja az autóbiztosítás árakat, mekkora a különbség az ajánlatok között.

A legtöbb biztosító kedvezményt ad autóbiztosítás kötés során, amennyiben nem negyedéves, hanem féléves, éves díjfizetést választ. A weboldalunkon található kgfb kalkulátor segítségével ezeket a különbségeket kiszámíthatja, és összehasonlíthatja a kötelező biztosítás díjakat a különböző biztosítóknál.

Érdemes meggondolni, hogy csekkes, vagy átutalásos fizetést választ. Gyakran a biztosító társaságok az átutalásos fizetési módra kedvezményt adnak. Kgfb kalkulátor programunk  segítségével ezt a különbséget is összehasonlíthatja.

2010 január 1-től a kötelező biztosítás (kgfb) kötésének szabályait törvény szabályozza, nem kormányrendelet. A kötelező biztosítás kötése a biztosító számára is kötelező. Vagyis a biztosító nem „válogathat”, nem utasíthatja el az ügyfelet, amennyiben az a jogszabályoknak megfelelően akarja megkötni autóbiztosítását.

Az üzemben tartó és a tulajdonos is kötelezett a kötelező biztosítás megkötésére a 2004 július 01-től megváltozott kormányrendelet értelmében. Azon gépjárművek, melyeket a KRESZ gépjárműnek minősít, tulajdonosa kötelezett a járműre kötelező biztosítást kötni. Vannak forgalmi engedélyre nem kötelezett gépjárművek (pl.: segéd motorkerékpár), ahol a kötelező biztosítás meglétét egy, a járművön elhelyezett igazoló matrica tanúsítja.

Az új típusú forgalmi engedélyben az üzembentartó van feltüntetve. A 2004 júl. 01-től érvényes jogszabály szerint a tulajdonos is kötelezett a kötelező biztosítás megkötésére. Érdemes tudni, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít a tulajdonos számára is, hogy megkösse a kötelező biztosítást. Kgfb kalkulátor programunk, ahogy azt a (190/2004)es kormányrendelet előírja, különbséget tesz új belépő, és szerződéssel már rendelkező üzembentartó között.

-Kötelező biztosítás kötésénél új belépőnek kell tekinteni, akinek 2 éven belül nem volt azonos kategóriájú kötelező biztosítása. A kötelező biztosítás rendszerében ekkor A00 bonus-malus besorolást kap.
-Azokat az üzembentartókat, akik már rendelkeztek két éven belül azonos kategóriájú kötelező biztosítással, nem új belépőnek kell tekinteni. Biztosítóváltásnál a nem új belépőknek a kártörténeti igazolást már nem kell kikérni az előzménybiztosítótól, a megfelelő bonus-malus rendszerbe sorolás a Kártörténeti Nyilvántartó Rendszer segítségével történik, amelyből az adatokat biztosítók kérnek ki.

A kötelező biztosítást alapesetben határozatlan időre, de bizonyos esetekben határozott időre kötjük. Ilyen kivételek a „P”, „V” , „Z” , „E” rendszámú gépjárművek.

A jogosítvány nem feltétele a kötelező biztosítás kötésénél!

– Motorbiztosítások

Kötelező biztosítás online minden eddiginél egyszerűbben

online-kötelező-biztosítás-kalkulátorA kötelező biztosítás – nevéből is adódóan – nem egy választható autóbiztosítás. Kötelező megkötni minden közlekedési eszközre, melyet a KRESZ gépjárműnek minősít. A tulajdonos, üzembentartó is felelős a kötelező biztosítás megkötéséért. A kgfb az általunk okozott kárt téríti meg a károsult számára. A szerződést ritkán, határozott időre kötjük (például P rendszámú gépjárművek esetén), de hétköznapi esetben határozatlan idejű . Ez a biztosítás a károsult fél érdekét képviseli, mert ha káresemény történik, az ő kárát fizeti ki a biztosító.

A kgfb díja fizethető csekken vagy átutalással, negyedéves, féléves, és éves gyakorisággal. A kötelező biztosításokhoz egy un. bonus-malus rendszer tartozik. A BONUS díjkedvezményt, míg a MALUS pótdíjat jelent.

Ha nincs érvényes kötelezőnk, és gépjárművünkkel más számára kárt okozunk, a károsult részére a MABISZ rendezi a kárt minősített esetekben.  Ezt követően azonban a MABISZ a kárt, az összes felmerülő költségekkel együtt követelni fogja tőlünk. Többek között ezért is nagyon fontos, hogy ne vegyünk részt a közlekedésben olyan autóval, amelyre nincs kötve kötelező autóbiztosítás.

Kötelező biztosítás – baleseti adó

Baleseti adó – avagy nélküle a kötelező biztosítás fedezetlenné válhat!
2011. év végén született végleges döntés a kötelező biztosítás rendszeréhez kapcsolódó baleseti adó bevezetéséről. Habár rengeteg hír szólt az új kötelező biztosítás adóról, sokan mégsem hallottak róla, a biztosítók és alkuszok pedig bajban vannak annak beszedésének a módjával.baleseti-adó-kötelező-biztosítás

A baleseti adó nem más, mint az előző évben kialkudott kötelező biztosítás 30 százaléka, de semmiképpen sem lehet több gépjárművenként napi 83 Ft. -nál. Ezt az összeget együtt kell befizetni a kötelező biztosítással. Mivel azonban sok biztosító nem tudja az autóbiztosítást és az erre rákerülő baleseti adót egy csekken kezelni, így meglepődhetnek azok az autó tulajdonosok, akik ugyanarra a gépjárműre vonatkozó, több különböző összegű csekket is kapnak.

Nagyobb gondot jelenthet azonban a banki átutalással fizetőknek a baleseti adó, abban az esetben, ha az ügyfél limitálja a levonható összeget, hiszen ilyenkor a baleseti adót nem tudják hozzáadni, a gépjármű pedig fedezetlenné válik, és megszűnik a kötelező biztosítás is.

Ha az autós nem fizette, és megszűnt a szerződése, akkor az üzembentartónak fedezetlenségi díjat kell fizetnie. A díjat a MABISZ kártalanítási számlájára kell befizetni, ami akár százezres összegekre is rúghat.

Amennyiben az együttes összegénél kevesebbet fizet az ügyfél, úgy a törvény szerint ebben az esetben, részben vagy egészben kötelezettségének eleget tett, de ilyenkor a biztosító felszólítást küld az ügyfélnek, amelyben kéri majd a hiányzó kötelező biztosítás díj, vagy baleseti adó határidőig való befizetését.

Nem fizetés esetén az egész akár rendszámvesztéssel is járhat, de előbb a nem fizető autótulajdonosok neve bekerül az országos adatbázisba. Ezután az okmányirodák döntenek majd arról, hogy kikerüljön –e az adott gépjármű a forgalomból.

Amennyiben az ügyfél az előírt, és a biztosító által megállapított kötelező biztosítás díjat és a baleseti adót befizette a biztosítónak, akkor az autósnak semmilyen negatív következménnyel nem kell számolni.

Azt javasoljuk tehát, hogy az autótulajdonosok ellenőrizzék, befizették-e a kötelező biztosítás díját és a baleseti adót. Ha a befizetési csekk nem érkezik meg időben, vagy nem történik meg a banki átutalás a határidő lejárta előtt, akkor mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot biztosítójukkal, bankjukkal. A kötelező biztosítás díj befizetésére a 60 napos türelmi idő értelmében tehát február végéig van lehetőség. Ha a gépjárművet a tulajdonos nem használja, és nem kíván fizetni utána kötelező biztosítás díjat, úgy csak abban az esetben mentesülhet kötelező biztosítás díjfizetés alól, ha kérvényezi az autó kivonását ideiglenesen a forgalomból.

KGFB Kalkulátor – Hogyan működik?

Kötelező biztosítás online kötése:
– A biztosítás kalkulátor programjaink közül válasszuk ki a KGFB kalkulátor programot.

Néhány mindenki számára egyértelmű adatot kérdez a kötelező biztosítás online program, mely alapján ki tudja számolni 15 biztosító ajánlatát. Ilyen egyszerű kérdés az Ön neve, címe, a gépjárműre vonatkozó adatok…

A kötelező biztosítás kalkulátor program automatikusan rákérdez a lehetséges kedvezményekre. Ilyen pl.: Ön közszolgálati dolgozó?
– Az adatok megadása után elérkezik a tarifálási szakasz végéhez. A kgfb kalkulátor kiszámolja a megadott adatok alapján, hogy mely biztosítónál mennyibe is kerülne a kötelező biztosítás. Az eredményeket biztosítótársaságonként fogja a program felsorolni.
– Válassza ki melyik kötelező biztosítás a legszimpatikusabb, majd tegye a kosárba!
– Ezután a program az ajánlat elkészítéséhez, a hiányzó adatokra fog rákérdezni. Ehhez készítse elő forgalmi engedélyét, személyi igazolványát, jogosítványát (ha van). Ha végzett az adatok bevitelével, az adatok ellenőrzése következik.
– Ha mindent rendben talált, nyomtassa ki az elkészült megbízási szerződést és a többi dokumentumot is!

A többi dokumentumot és a megbízási szerződést kérjük, aláírva küldje el nekünk, az ott található e-mail/fax/postai cím valamelyikére!

Kérjük, másolja le forgalmi engedélyének mindkét oldalát, valamint ha kedvezményt vett igénybe az azt igazoló dokumentumot/dokumentumokat! Ezeket is szükséges elküldeni. Pl.: Ha 16 év alatti gyermek után járó kedvezményt vett a kötelező biztosítás kötésekor igénybe, akkor szükséges a gyermek anyakönyvi kivonatának vagy a lakcímkártyának a másolata.

Ön végig segítségnyújtást kap a kötelező biztosítás online programtól a tarifálási és kötési szakaszában is. Ha valami nem lenne egyértelmű, keresse a sor melletti kérdőjelet!
A kötelező biztosítás szerződéskötés folyamatairól e-mail visszaigazolást küldünk.

A kötelező biztosítás online kötés mindössze 5-10 percet vesz igénybe. Spóroljon időt és pénzt! A teljes ügyintézést, az előző biztosítás felmondását is mi végezzük.

Kötelező biztosítás váltás, felmondás

2010 január 1-től megszűnt az egységes év végi kötelező biztosítás váltás. Az új szabályozás szerint a kötelező biztosítás váltás, a szerződéskötés dátumához van kötve, a 2010.január 1-je után vásárolt gépjárművek esetén. A régebbi szerződéseknél maradt a január 1-jei váltás. Ennek oka, hogy a biztosítók nem tudták feldolgozni a rengeteg felmondási szerződést, és az új biztosítási szerződések kipostázása is gyakran késett.

Ha biztosítót szeretnénk váltani, vagy csak újra akarjuk kötni kötelező biztosítás szerződésünk, akkor a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal kell azt írásban felmondani. Ezzel egy időben általában meg is kötjük az új biztosítást, de ez nem kötelező. Az új kötelező biztosítás megkötésére a fennmaradó 30 napon belül is lehetőség van.

Amennyiben kötelező biztosítás online programunk segítségével minket bíz meg kötelező biztosítás váltással, programunk automatikusan elkészíti a felmondást, cégünk rendezi az új szerződés megkötését az előző szerződés megszüntetését is.

Amennyiben nem ezt az egyszerű módszert választja (kötelező biztosítás online), úgy felmondásnál mindenképp törekedjen arra, hogy a felmondási szerződésből egyértelműen derüljön ki, mely biztosításról van szó! Legfontosabb talán a kötelező biztosítás kötvényszáma, melyet a biztosítási kötvényen vagy a befizetést igazoló csekken talál. Szerepeljen a felmondáson továbbá a gépjármű típusa, rendszáma, és az üzembentartó neve. Kötött formája nincs a felmondásnak.

Amennyiben díj nemfizetés miatt szűnt meg a kötelező biztosítás, akkor az új autóbiztosítást csak ugyanannál a biztosítónál lehet megkötni, az adott biztosítási időszakra.

50 nappal a szerződés évfordulója előtt, a biztosító társaság köteles az ügyfelet tájékoztatni a megváltozott/következő időszak biztosítási díjairól.

Kötelező biztosítás dijfizetés késedelem

A  2011. évi szabályozás szerint, 45nap fizetési késedelem lehetséges, azonban a biztosító a kötelező biztosítás szerződést csak 60 nap után törölheti.

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Használt gépjármű vásárlása esetén, addig nem történhet meg a névre íratás, amíg nincs érvényes kötelező biztosítás kötve. Mielőtt az okmányirodába menne az átíratást intézni, kösse meg autóbiztosítását kötelező biztosítás online programunk segítségével. Miután online megkötötte a biztosítást nyomtassa ki a megbízási szerződést, írja alá, küldje vissza a megadott elérhetőségekre, vagy töltse fel az ügyfélkapuban. Az ajánlatot ki tudja nyomtatni az ügyfélkapun keresztül.

Károkozás, karambol, kártérítés, kötelező biztosítás

Amennyiben káresemény történt (karambol), legjobb ha rendőrt hívunk az eseményhez. A rendőrség által készített baleseti jegyzőkönyvet a biztosító maradéktalanul elfogadja. Személyi sérülés esetén kötelező rendőrt hívni!

Dönthetünk úgy is, hogy nem hívunk rendőrt és saját magunk dokumentáljuk a biztosítási eseményt. Erre legjobb az Európai kárbejelentő (kék-sárga) nyomtatvány, ha nincs kéznél akkor egy sima papírra is fel lehet jegyezni az adott körülményeket. Mindkét gépjármű adatait, személyes adatokat, a kötelező biztosítás kötvényszámát is jegyezzük fel. Segítsük rajzzal, fényképpel a biztosítókat az esemény tisztázásához. Fontos, hogy a „jegyzőkönyvet” mindkét fél írja alá.

Karambol esetén a károsultnak 30napon belül, a kárt okozónak 5napon belül be kell jelenteni a káreseményt a biztosítójának. (Minél hamarabb értesítsük a biztosítót, ahogy lehetőségünk van rá!)

– Ha kötelező biztosítás szerződéssel nem rendelkező, vagy forgalomba nem helyezett, valamint forgalomból kivont autóval okoznak önnek kárt, úgy a MABISZ kártalanítási számla téríti meg az önnek okozott kárt egyes esetekben. Kötelező autóbiztosítás hiányában az üzembentartótól azonban a MABISZ követelni fogja a kártérítés teljes összegét, a felmerülő költségekkel együtt.

Karambol külföldön

Ne írjon alá semmit, amit nem ért! Ha egy mód van rá, külföldi karambol esetén hívjunk rendőrt! Ugyanezt tudjuk javasolni akkor is ha Magyarországon karambolozik, külföldi rendszámú járművel. Ha nem akarnak rendőrt hívni, akkor az Európai Kárbejelentő Lapot töltsük ki! Ezek sok esetben egységes formanyomtatványok. Ha Ön volt a vétkes fél, igyekezzen minél hamarabb értesíteni biztosítóját, legkésőbb hazaérkezése után 8 napon belül. Ha Ön vétlen fél volt a balesetben, itthon keresse fel a betétlapon szereplő kötelező biztosító hazai kirendeltségét.

Kötelező biztosítás bonus-malus rendszere

A kötelező biztosítás bonus-malus rendszerben működik. A bonus a díjkedvezményt jelenti, míg a malus a pótdíjat. A megfigyelési időszakban, amennyiben nem történt kárkifizetés, a szerződő bonus besorolása eggyel nő. Ha viszont, ebben az időszakban történt kárkifizetés, akkor a következő évben pótdíjat köteles fizetni. Egy kár esetén a bonus-malus besorolásban kettőt lépünk vissza.
A bonus -malus rendszer az üzembentartó személyéhez kötődik. Amennyiben eladjuk autónkat, akkor ugyan a kötelező autóbiztosítás megszűnik, de az elért bonus-malus fokozat megmarad.
Bonus-malus rendszere az üzembentartót terheli. A kötelező biztosítás bonus-malus rendszerében, a pótdíj, és a díjkedvezmény is az üzembentartó személyéhez köthető. Független például attól, hogy az üzembentartó vezette-e a gépjárművet karambol esetén, ami később a biztosító részéről kárkifizetéssel járt.

A bonus malus rendszer részletes ismertetéséhez kattintson ide!

Kötelező biztosítás flotta kedvezmény

Kötelező biztosítás megkötésénél flotta kedvezményt 5 db gépjárműtől lehet igénybe venni. Ezen kedvezményre nemcsak cégek, hanem magánszemélyek is jogosultak. Kötelező biztosítás flotta kedvezmény csak akkor adható, ha ugyanaz a cég vagy magánszemély van a forgalmi engedélybe üzembentartóként bejegyezve.

Kötelező biztosítás megszűnése, szüneteltetése

– A kötelező biztosítás érdekmúlás vagy felmondás esetén szűnik meg. Az érdekmúlás tényét igazoljuk a biztosító felé! Például küldjük el a biztosítónak az adás-vételi szerződést! A kötelező biztosítás kockázatviselése a szerződés keletkezésének napjától szűnik meg.

– Forgalmi engedélyre kötelezett gépjármű esetében lehetőség van a kötelező biztosítás díjfizetésének szüneteltetésére. Ennek feltétele, hogy a gépjárművet ki kell vonni ideiglenesen a forgalomból 2-6 hónapig. Igazoljuk a biztosító felé írásban, hogy a forgalomból ideiglenesen ki lett vonva a gépjármű!

Kötelező biztosítás meglétének igazolása az EU-ban

Az itthon megkötött kötelező biztosítás szerződés, újabb költségek nélkül biztosítja számunkra az EU-ban az előírt minimális biztosítást. Kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, valamint Svájc, Norvégia, Izland. A kötelező biztosítás igazolásra külföldön egy nemzetközileg elismert kártyával van lehetőség (itthon zöldkártya), valamint a biztosítási kötvénnyel van lehetőség. Érdemes a biztosítót felhívni, hogy az adott országban érvényes-e a kötelező biztosítás. Mielőtt külföldre indulunk, vigyünk magunkal Európai Kárbejelentő Lapot.

Kötelező biztosítás fedezetlenségi díj

A 2010-től érvényes kötelező biztosítási törvény szerint az eddig elmaradt díj, fedezetlenségi díjként fog szerepelni. A fedezetlenségi díjat a fedezet nélküli időszakra kell fizetni arra az időre, amikor az üzembentartónak biztosítási kötelezettsége lett volna. A kötelező biztosítás díj fizetése az üzembentartó kötelessége. A díjat az adott biztosító szedi be, a befolyt összeget pedig a MABISZ kezeli, miután a MABISZ kártalanítási számlára kerül.

A fedezetlenségi díjból a kötelező biztosítás nélküli gépjárművek által okozott kárt fizeti ki a kártalanítási számla a károsult részére. Természetesen a kárt okozó,  biztosítás nélküli gépjármű üzembentartójától a MABISZ követelni fogja a kártérítés teljes összegét a felmerülő költségekkel együtt.