Kötelező Biztosítás Váltás

A netbiztosito.eu biztosítás portál a nap 24 órájában a rendelkezésére áll, hogy a kötelező biztosítás váltás menetét pár perc alatt otthonából el tudja intézni.

Kötelező biztosítás kalkulátorunk 15 biztosítótársaság KGFB ajánlatát hasonlítja össze, a kalkulátor a biztosítási ajánlatot is elkészíti. Amennyiben minket választ, elintézzük az előző kötelező biztosítás szabályos megszüntetését, valamint az új szerződés megkötését is. A kötelező biztosítás váltás során így csak egy megbízási szerződét kell aláírnia és visszaküldenie, amit a KGFB kalkulátor elkészít, a netbiztosito.eu biztosítási portál munkatársai mindent elintéznek Ön helyett.

A kötelező biztosítás váltás kiemelt fontosságú, hiszen a kötelező biztosítási díjhoz már bevezetésre került a baleseti adó is, mely a KGFB díjának a 30%-a. Így ha olcsóbb a kötelező biztosítás, a baleseti adó összege is mérséklődik

kötelező-biztostás-váltás

Kötelező biztosítás váltás szabályai

Kötelező biztosítást minden gépjárműre kötni kell, amit a kressz gépjárműnek minősít. Mind az üzembentartónk, mind a gépjármű tulajdonosának is felelőssége, hogy a gépjárműn érvényes kötelező biztosítás legyen.

A kieső időszakra, amikor a jogszabályok szerint kellett volna a gépjárművön érvényes kötelező biztosítás legyen, MABISZ díj – fedezetlenségi díj – kerül felszámolásra. Ez akár több száz Ft/nap is lehet.

Évente egyszer a jogszabályok engedik, a kötelező biztosítás váltás lehetőségét, melyre évente egyszer, biztosítási évfordulókon van lehetőség.

A kötelező biztosítás váltás során a bonus-malus igazolást eddig saját magunknak kellett kikérni az előzmény biztosítótól, és igazolni az új biztosító társaság felé a bonus-malus besorolásunkat. Ma már a biztosító a bonus-malus besorolást a Központ Kártörténeti Nyilvántartási rendszerből kérdezi le.

A gépjármű üzembentartói rendszerint biztosítás kalkulátorok segítségével hasonlítják össze az ajánlatokat, hogy átfogó képet kapjanak a kötelező biztosítás váltás lehetőségeiről, árairól. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy a legolcsóbb ajánlatot köti meg, vagy az általa szimpatikusnak tartott biztosítótársasággal köt szerződést.

Kötelező biztosítás váltás határideje

A kötelező biztosítás váltás legfontosabb változása, hogy 2009-ig még egységes kötelező biztosítás évforduló volt, minden év január 1-je.

Mivel a biztosítók nem tudták a kötelező biztosítás váltás során a rengeteg szerződést feldolgozni és gyakori volt, hogy késett a kötvény és a csekk is, így 2010 január elsejétől megkötött szerződések esetén a  kötelező biztosítás váltás a biztosítási évfordulókon lehetőséges. Tehát:

– 2010. január 1.-ig megkötött kötelező biztosítások évfordulója változatlanul január 1-je.

– 2010. január 1. után megkötött szerződések biztosítási évfordulója évente a szerződés kötés napja

Tehát ha a szerződés kötés dátuma 2014.nov.17. akkor a következő év, azaz 2015.nov. 17.-e lesz a biztosítás váltás határideje. Természetesen legalább 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie a biztosítótársasághoz az előző kötelező biztosítás felmondásának.

Kötelező biztosítás váltás menete

kotelezo-biztositas-valtasMindenképp a legelső lépés, hogy megnézzük a kötelező biztosítás pontos évfordulóját. A következő kötelező biztosítást eddig a dátumig kell megkötni, az előzmény biztosítóhoz pedig legalább 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie a felmondásnak írott formában.

Figyelem! Nem a felmondáson szereplő dátum számít, hanem a biztosítóhoz való beérkezés az iktatás dátuma!

Ügyfeleink részére természetesen az előzmény biztosítás felmondását és az új kötelező biztosítás megkötését is rendezzük.

Ha mégis úgy dönt, hogy személyesen szeretné intézni a kötelező biztosítás váltás menetét, akkor a felmondás során figyeljen oda néhány tartalmi követelményre.

A felmondásnak mindenképp tartalmaznia kell az Ön:

– nevét, címét, irányítószámát

– gépjármű pontos típusa, rendszáma

– aláírás, cég esetén céges aláírás

Mindenképp javasoljuk, hogy kérjünk visszaigazolást a kötelező biztosítás felmondása sikerességéről.

Az új kötelező biztosítási szerződés megkötéséig az évfordulóig van lehetőség.

A felmondást és az új szerződés megkötését egy pár perc alatt el lehet intézni KGFB kalkulátorunk segítségével. Ez a kötelező biztosítás váltás legegyszerűbb módja.

Kötelező biztosítás váltás

Figyelem! Használt gépjármű vásárlásakor a kötelező biztosítás váltás határideje a vásárlás napja. Egyes tévhitek szerint az előző tulaj kötelező biztosítása „még érvényes két hétig”. Ilyen jogszabály nincs! Még a vásárlás napján szükséges a kötelező biztosítás váltás. Ha a biztosítás megkötése elmarad, a kieső időszak minden napjára fedezetlenségi díj kerül felszámításra.

A kötelező biztosítás váltás határideje mindig a biztosítási évforduló:

-2010.01.01-ig kötött szerződéseknél minden év dec. 31. (Ebben az esetben a felmondásnak adott év 12.01 éjfélig be kell érkeznie az előzmény biztosítóhoz)

– 2010.01.01 után kötött szerződések esetén a kötelező biztosítás évfordulója minden évben a szerződéskötés napja, feltétele, hogy előtte 30 nappal érkezzen be az előzmény biztosítóhoz a felmondás.