Kötelező biztosítás — 2015. február 23.
Kötelező biztosítás tudnivalók- segítünk eligazodni!

Gépjármű tulajdonosváltáskor szükséges teendők iránt érdeklődik? A kötelező biztosítás díjfizetésével kapcsolatban lennének kérdései? Előre felkészülne arra, hogy milyen teendői lesznek egy esetleges káresemény bekövetkeztekor? Autósként az utakra gurulva számos területtel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen a gépjárművásárlástól kezdve egészen a kötelező biztosítási szerződés megkötéséig, felmondásáig. Cikkünkben ilyen, és hasonló területeken kalauzoljuk ez az érdeklődőket.

A Genertel felmérése alapján elmondható, hogy nagy hiányosságok vannak mind a KGFB megkötését illetően, mind egyéb biztosítási alapfogalmakkal kapcsolatban. A válaszadóknak például 97 százaléka nincsen tisztában azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy az EU országaiban az uniós csillagos rendszámtábla egyúttal a kötelező biztosítás fedezésének igazolására is szolgál.

Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója szerint nem csak ez okoz azonban problémát az autósok számára, hanem sokan a díjfizetési határidők alakulásával kapcsolatban sem látnak tisztán. Meglepő, de a megkérdezettek 26 százaléka pontosan azt sem tudja, hogy egy káresemény esetén milyen teendői vannak a biztosítottnak. További problémás terület a gépjármű értékesítés alkalmával felmerülő tennivalók köre, pedig ahhoz, hogy minden jogszabályoknak megfeleljen, erről is érdemes aktuális információkkal rendelkezni mind az eladónak, mind a vevőnek. Nézzük most, melyek azok a leggyakrabban felmerülő kérdések, amelyek mindenképpen tisztázást igényelnek!

Mikor és hogyan van lehetőség felmondani a kötelező biztosítási szerződést?

Mint sok más hivatalos ügyintézés alkalmával, a biztosítási szerződés felmondásakor is kiemelt figyelmet érdemelnek a határidők. A kötelező biztosítás felmondása ugyanis csak akkor érvényes, ha az arra vonatkozó írásbeli felmondólevél legalább harminc nappal azelőtt beérkezik a biztosítóhoz, hogy elérkezne az évforduló napja. Folyamatosan félreértésekre ad okot a dátum kérdése, így mindenképpen említést érdemel, hogy a biztosító társasághoz történő beérkezés dátumát kell alapul venni, tehát nem a postára adásét. Természetesen nem csak postán van lehetőség feladni a felmondólevelet, hanem megtehetjük ezt faxon keresztül, vagy akár személyesen is bevihetjük azt a biztosítóhoz.

Elmaradt KGFB díjak- mire számíthatunk?

Ha számlákról, rendszeresen fizetendő díjakról van szó, akkor már megszokhattuk, hogy a határidők elmulasztásának következményei vannak. Nincs ez másként a kötelező biztosítás esetében sem. A biztosító társaság abban az esetben, ha nem érkezik meg határidőig a biztosítási díj, hatvan napos türelmi időszakot nyit meg. Ebben a két hónapban még lehetőség van a befizetésre, de ha ekkor sem történik ez meg, akkor a kötelező biztosítási szerződés megszűnik. Ez nem csak az újrakötés miatt jelent problémát, hanem az úgynevezett fedezetlenségi díjfizetési kötelezettség miatt is, ezt ugyanis az újrakötés napjával bezárólag terjedő időszakra kell megfizetni.

Zöldkártya az EU-ban – hogyan alakul a szabályozás?

A kérdés sok külföldre utazó körében felmerül. Amennyiben az Európai Gazdasági Térség valamely tagállama, illetve Svájc területén fog közlekedni, akkor a Zöldkártya helyettesíthető a gépjármű forgalmi rendszámával. Hasonlóképpen elfogadják az autón ovális körben helyet kapó ország jelzést. S hogy mi a helyzet azokkal a rendszámtáblákkal, amelyek bal oldalán a jól ismert kék mezőben 12 sárga csillag és a kiadó állam jelzése látható? Az ilyen esetekben szintén nincsen szükség egyéb olyan eszközre, amellyel a kötelező biztosítás igazolható. A szabályozás tehát rugalmas, a biztosítási díjakkal viszont nem érdemes elmaradni.

Gépjárműöröklés- fizetendő a kötelező biztosítás továbbra is?

Az örökösödés kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy továbbra is fizetni kell-e a kötelező biztosítás díját, vagy egyáltalán miként alakul ezzel kapcsolatban a biztosító felé fennálló kötelezettség. A biztosítási szerződés a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban. A gépjárművet magánál tartó személynek be kell jelenteni a halálesetet, s ezzel egyidejűleg nyilatkozhat arról, hogy továbbra is hatályban kívánja-e tartani a szerződést.

Mennyit fizet a biztosító közúti baleset esetén?

Közúti baleset alkalmával, ha nem történt személyi sérülés, akkor legtöbben azzal vannak elfoglalva, hogy miként tudják majd jogaikat érvényesíteni a biztosítónál, és a lehető legjobban kijönni a nem várt helyzetből. Ahhoz, hogy a biztosító pontos összeget tudjon ezzel kapcsolatban kalkulálni, mindenképpen sort kell keríteni a szemlére. Ennek érdekében rendkívül fontos, hogy míg ez meg nem történik, addig ne végeztessen el semmilyen javítási munkálatot az autón. Sor kerülhet a kártérítési javaslat megtétele után a javítás költségeinek megtérítésére, de vannak olyan esetek, amikor totálkár kerül megállapításra.

Amennyiben már tudja, melyik szervizben szeretné majd elvégeztetni a javítási munkálatokat, úgy arra is lehetősége van, hogy a biztosítási ügyek intézésével is megbízza azt. Ma már szinte minden szerviz nyújt hasonló szolgáltatást, mellyel egy sor terhet vesznek le az autósok válláról.

Bónusz fokozatot szeretnék érvényesíteni- mi a teendőm?

Szükség lesz a kártörténeti adatok lekérésére, melyet kötelező biztosító váltás esetén az új biztosító intézi. Ezt a célt szolgálja a Központi Kárnyilvántartó Rendszer. Leendő ügyfélként azonban fontos, hogy a korábbi kötelező biztosításra vonatkozó olyan adatokat közöljük, mint a KGFB kötvény száma és a biztosító megnevezése, de nem árt, ha tudjuk a kártörténeti azonosító számot sem. Ezek birtokában minden szükséges teendőt elvégez a választott biztosító.

Bónuszok átvezetése gépjármű eladásnál- hogyan történik?

A bónuszok érvényesítéséhez szintén szükség lesz a Központi Kárnyilvántartó Rendszerből az adatok lekérésére. Ezeket akkor érvényesíthetjük, ha már eladtuk a korábbi autót. Hasznos lehet akár az új gépjármű megvásárlása előtt lekérni az adatokat, így a vásárlás után azonnal élhet is a bónuszok kínálta előnyökkel.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


5 + = 13