Kötelező biztosítás — 2013. január 28.
Kötelező biztosítás – mire figyeljünk?

Kötelező biztosítás általános tudnivalói, baleseti adó, biztosítás meglétét igazoló okmány, károkozási tudnivalók…. a gépjárművüket rendszeresen használók számára (és a kevesebbet úton lévő autósok figyelmébe) néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni!

 

 Kötelező biztosítás és a baleseti adó

A kormány 2012. január 1-jén elfogadott törvényrendelete alapján bevezetésre került a baleseti adó. Az adót azok az autótulajdonosok kötelesek megfizetni, akik kötelező biztosítás szerződéssel rendelkeznek. A baleseti adó a kötelező biztosítás éves díjának 30 százaléka, amit minden esetben a biztosítási díjjal egy időben kell befizetni. Az adó kötelezővé vált, azonban a kormány meghatározása alapján, a díja nem lehet több, mint napi 83 forint.

Érdemes odafigyelni a díj rendszeres fizetésére, a határidő betartására, de legfőképp az ellenérték pontos és teljes kiegyenlítésére. Tudniillik ugyanis ha a biztosító felé befizetett összeg kevesebb mint a kötelező biztosítás és a baleseti adó teljes összege, akkor tartozás keletkezik a számlán, mivel az összegből elsősorban a baleseti adó értéke térül meg, csak ezt követően történik a kötelező biztosítás díjának rendezése. Amennyiben a biztosítási díj nincs rendszeresen vagy teljes mértékben megfizetve, az adótartozáshoz, vagy akár a szerződés megszüntetéséhez is vezethet.

Kötelező biztosítás meglétének igazolása

Az éppen aktuális kötelező gépjármű-felelősség biztosítást alátámasztó bizonylatot, illetve az ahhoz tartozó igazolólapokat ajánlott mindig a kocsiban, vagy a forgalmi engedélyben elhelyezni. A rendőrség szúrópróba szerűen ellenőrzi a közutakat, ilyenkor általában csak a biztosítási szerződés meglétét kell igazolnia, ugyanakkor előfordulhat, hogy a rendszeres díjfizetést is alá kell támasztania. Azonban nemcsak a közúti ellenőrzésekkor, hanem műszaki vizsga, illetve esetleges balesetek esetén is szükség van ezekre az iratokra. A problémák elkerülése miatt ajánlott mindig az autóban tartani ezeket a papírokat.

Kötelező biztosítás díja

Tudniillik, hogy a biztosító felé befizetett biztosítási díj egyik meghatározó tényezője a bonus- malus rendszerben elfoglalt hely. Minél kisebb a bonus-malus fokozat, annál több a biztosítás díja. Egy központilag ellenőrzött rendszer alapján döntik el, hogy ki milyen fokozatban részesül. Ebben a rendszerben tárolják a biztosítók a megadott adatokat, és a kártörténeti eseményeket. A társaságok időközönként felkeresik ügyfeleiket az adatok ellenőrzése miatt. Ebben az esetben minél előbb választ kapnak a biztosítók, annál hamarabb rögzítik a pontos adatokat és a megfelelő bónuszfokozatot az ügyfélnek.

Kötelező biztosítás káresemény esetén

Káresemény bekövetkezésekor a károkozó feleknek kötelességük értesíteni a biztosítót. A károsult személynek a káresemény megtörténte utáni 30 nap áll rendelkezésére, a károkozónak csupán 5 napja van tájékoztatni a biztosítót az eseményről. Amennyiben személyi sérülést okozó baleset történt, vagy a károkozó fél nem magyar állampolgár, illetve, ha nem sikerült megállapítani, hogy kit terhel a felelősség, akkor szükséges a rendőrséget is értesíteni.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 × 3 =