Kötelező biztosítás — 2012. július 15.
Kötelező biztosítás felmondása

A sokunkat érintő biztosító váltásra akkor van lehetőség, ha az előző kötelező biztosítás felmondása megtörtént.

Kötelező biztosítás felmondása adott időpontban lehetséges

A kötelező biztosítás felmondása során mindenképp utána kell nézni a biztosítási szerződés évfordulójának, hiszen  2010 január 1-től kötött szerződések esetén eltörölték az egységes kötelező biztosítás váltás lehetőségét. A kötelező biztosítás felmondása a szerződés kötés dátuma előtti legkésőbb 30. napon be kell, hogy érkezzen a biztosítóhoz.

A 2010.január 01. előtt kötött szerződések esetén megmaradt az egységes január 01. évforduló. Ha ilyen szerződéssel rendelkezik, figyeljen oda, hogy a kötelező biztosítás felmondása érkezzen be a biztosítóhoz 12.01 éjfélig, az új kötelező biztosítást pedig kösse meg 12.31. éjfélig.

A 2010.január 01. után kötött kötelező biztosítások esetén a biztosítási évforduló a szerződés kötés dátumát követő naptári évek. Biztosító váltás esetén legkésőbb 30 nappal a biztosítási évforduló előtt meg kell történnie az előző kötelező biztosítás felmondásának. Az új kötelező biztosítást a biztosítási évfordulóig kell megkötni.

A kötelező biztosítás felmondása és az új biztosítás megkötése általában egy napon szokott megtörténni. Használja KGFB kalkulátor programunkat, a netbiztosito.eu munkatársai szakszerűen elintézi az előző kötelező biztosítás felmondását és az új KGFB megkötését is az aláírt megbízási szerződés segítségével.

A kötelező biztosítás felmondása írott formában kell, hogy beérkezzen a biztosítóhoz.  Az aláírt felmondó nyilatkozatot e-mailben, faxon vagy borítékban is el lehet küldeni a biztosító részére. Érdemes lehetőség szerint visszaigazolást kérni arról, hogy az adott kötelező biztosítás felmondása sikeres volt-e, ellenkező esetben biztosítás váltásra a következő biztosítási évfordulón/évfordulókon van lehetőség.

Kötelező biztosítás felmondása portálunkon

A netbiztosito.eu biztosítási portál ügyfelei részére szakszerűen intézi az előző kötelező biztosítás felmondása során felmerülő adminisztrációs és egyéb kérdéseket, illetve az új kgfb biztosítás megkötését is. Ehhez mindössze az aláírt megbízási szerződést kell visszaküldeni ügyfélszolgálatunkra e-mailben vagy faxon.

A kötelező biztosítás felmondása csak akkor sikeres, ha az a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal beérkezik a biztosítóhoz. Amennyiben kötelező biztosítás kalkulátorunkat használja és portálunkon köti meg a biztosítást, akkor Önnek nem kell felmondási nyilatkozat megírásával törődni, mi az automatikusan küldjük Önnek, a kötelező biztosítás kalkulátor programunk ezt elkészíti a megbízási szerződéssel együtt.

A kötelező biztosítás felmondása esetén az előző kötelező biztosítás a biztosítás évforduló napjáig lesz érvényes. Eddig az időpontig kell az új kötelező biztosítási szerződés megkötéséről gondoskodni.

Mindenképpen érmes visszaigazolást kérni a dokumentumok megérkezéséről, ugyanis ha nem volt szabályos a kötelező biztosítás felmondása (pl. a felmondás nem érkezett időben be az előzmény biztosítóhoz), akkor a következő biztosítási évfordulóban is az eddigi kötelező biztosítás lesz érvényes. Még akkor is ha az új biztosítótól már megkaptuk a csekket és azt befizettük.

Ha úgy dönt, hogy a kötelező biztosítás felmondása során személyesen szeretné ügyeit intézni, mindenképp oda kell figyelni néhány tartalmi követelményre. A felmondásnak mindenképp tartalmaznia kell a:

– szerződő nevét, címét, irányítószámát, lakhelyét

– a biztosítási kötvény számát

– a gépjármű típusát, rendszámát

– szerződő aláírását, cég esetén pecsét+aláírás

Fontos még tudni, hogy a kötelező biztosítás felmondásának időben kell, hogy beérkezzen a biztosítóhoz, hiszen a biztosító azzal a dátummal iktatja a felmondást amikor az beérkezik, nem pedig a felmondáson lévő dátum alapján.

Kötelező biztosítás felmondása és új kötése

Biztosítás kalkulátorunk használatával „Ön két legyet üt egy csapásra”, hiszen elintézzük Ön helyett a előző kötelező biztosítás felmondását, valamint az új kötelező biztosítás megkötését is.

Kötelező biztosítás felmondása esetén a bonus-malus igazolást az un. KÁNYA rendszerből  az új biztosító általában lekérdezi, de érdemes erről is meggyőződni, hiszen adatok nem egyezése miatt előfordult már, hogy az új biztosításkor nem kapták meg a szerződők a jogos bonus-besorolást. A kártörténeti nyilvántartás lekérdezése és a bonus-malus végleges besorolása biztosítás kalkulátorban megadott adatok alapján fog megvalósulni.

Kötelező biztosítás kötés és felmondás…

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 9 = 0