Kötelező biztosítás érdekmúlás esetei

A kötelező biztosítás szerződések megszűnhetnek biztosítóváltáskor szabályos felmondással, vagy érdekmúlással.

Az érdekmúlásnak két fő esete létezik.

  • a  jármű eladása
  • a jármű forgalomból történő végleges kivonása

Érdekmúlás esetén mi a teendő?

Érdekmúlás esetén fontos, hogy a biztosító társaságot értesíteni kell az érdekmúlás tényéről és be kell mutatni számára az érdekmúlás tényét igazoló dokumentumokat is. Kötelező biztosítási szerződések esetén a biztosító köteles az érdekmúlásról tudomást szerzést követő 30 napon belül bonus-malus besorolást és az érdekmúlás tényét megállapító dokumentumot küldeni az ügyfél részére.

A szerződő bonus-malus besorolása érdekmúlás esetén megmarad, ha a kötelező biztosítási szerződés megszűnése utáni két éven belül új KGFB szerződést köt ugyanabban a járműkategóriában.

Ha az érdekmúlás dátuma és az új szerződéskötés között több mint két év eltelt, a szerződő bonus-malus besorolása A00 lesz.

Mindkét esetben a szerződő a biztosító társaságot szabadon megválaszthatja.

Érdekmúlás után

Érdekmúlás esetén a szerződőnek visszajár a biztosítási díj azon része, amely az érdekmúlás utáni időszakra biztosított volna fedezetet.

Új gépjármű vásárlásakor a kötelező biztosítást a forgalomba helyezés dátumával azonos napon, már forgalomban lévő gépjármű vásárlásakor a tulajdonjog megszerzése napján kell a kötelező biztosítást megkötni.  Amennyiben a szerződéskötés az előbb említett napokhoz képest késik, úgy a szerződő a kieső, biztosítással nem fedezett napokra fedezetlenségi díjat köteles fizetni.

Új vagy használt gépjármű vásárlása esetén is használja kötelező biztosítás kalkulátor programunkat. Használja ki a kedvezményeket, hogy a biztosítás díj minél alacsonyabb legyen. A tarifálás és a KGFB ajánlat elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe.