Kötelező biztosítás — 2013. február 28.
Kötelező biztosítás díjfizetési határidő

Ha 2012 év végén kötelező biztosítás váltás alkalmával biztosítót váltottunk, és még nem fizettük be a biztosító által küldött postai csekket, akkor helyette február 28-án már inkább átutalással vagy személyesen rendezzük a kötelező biztosítás esedékes díját.

 

Kötelező biztosítás csekkes díjfizetés

2010 május hónaptól egy új szabályozásnak köszönhetően a postai „sárga” csekken szereplő határidő nem a befizetés határidejét, hanem az adott összeg a különböző szolgáltatóhoz való beérkezésének határidejét jelöli. A csekk befizetése után általában szükséges néhány nap, amíg a befizetett összeg a megfelelő helyre eljut.  Így van ez a biztosítás esetében is. Ha tavaly év végén biztosítót váltottunk, és a mai napig nem fizettük be a választott biztosító által kiküldött kötelező biztosítás csekket, akkor a fentieket figyelembe véve ma már inkább utaljuk át vagy személyesen a biztosítónál egyenlítsük ki a biztosítás díját. Ugyanis könnyen eshetünk abba a hibába, hogy ha letelt a 60 nap, akkor nem lesz érvényes kötelező biztosítás szerződésünk. A díj elmaradása miatt ugyanis a biztosítónak a 61. napon meg kell szüntetnie a szerződést.

 

Kötelező biztosítás díj elmaradás – fedezetlenségi díj

Sajnos számos esetben ennek ellenére is előfordul, hogy valaki késve fizeti meg a kötelező biztosítás díját, ilyenkor pedig számolnia kell a szerződés megszűnésének következményeivel.  Ebben az esetben egy általános használatú személygépkocsinál is komoly anyagi megterhelést jelenthet, hiszen a kieső időszakra fedezetlenségi díj kerül felszámolásra, amely a gépjármű teljesítményétől függően akár a napi 600 forintot is elérheti.  A fedezetlenségi díjon felül az elmaradt időszakra a korábbi biztosítónál kell újrakötnie a biztosítást, illetve a kieső időszakra vonatkozóan a kötelező biztosítás díja is megilleti a biztosítót.  Amennyiben a fent említett időszak alatt még balesetet is okoztunk, akkor annak a teljes költsége is a pénztárcánkat terheli.  Mindezekre természetesen a 30 százalékos baleseti adót is meg kell fizetni.

Mindenképpen érdemes tehát – még ha az utolsó napon is – de odafigyelni arra, hogy a kötelező biztosítás díja határidőre beérkezzen a biztosítóhoz.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 × 3 =