Kockázati életbiztosítás — 2012. július 19.
Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás fontossága folyamatosan növekszik országunkban. Az egyének esetleges elhalálozását követően keletkező nagy összegű kockázati életbiztosítás egyre népszerűbb itthon, az életbiztosítási kategória több mint 4 százalékának felel meg.

 

Mi is az a kockázati életbiztosítás?

Az életbiztosítások egyre nagyobb részét teszi ki a kockázati életbiztosítás. Ez a fajta biztosítás nem kamatozó, mivel ha a biztosított személlyel nem történik semmi,  ami a szerződésben foglalt, akkor nincs biztosítási esemény és a befektetett pénz elvész, vagyis a kockázati életbiztosítás csak a biztosított személy biztosítási periódusa  alatt bekövetkezett életvesztése során kifizetődő.  Országunkban több életbiztosítás típus is fellelhető, amelyek eltérhetnek a biztosítás feltételeiben.  Magasabb a kockázati életbiztosítás díja különböző életkorban, vagy a dohányzók körében,hiszen náluk nagyobb az egészségügyi kockázat.

Kockázati életbiztosítás Magyarországon

Nálunk is egyre többen érdeklődnek a kockázati életbiztosítás iránt, ezt bizonyítja a biztosítók 1998 óta emelkedő díjbevételei. A MABISZ adatai szerint 2009-ben volt egy kis csökkenés,de azóta ez már stabilizálódott. Jelenleg a egyre nagyobb körben terjed el országunkban, és a statisztikák szerint még mindig folyamatosan emelkedik. Míg 2007-ben az arány alig volt 2,5 százalék fölött (5 milliárd forint), addig napjainkban ez már több mint 4 százalékra (15 milliárd forint) emelkedett.

A kockázati életbiztosítás díjából eredő bevételek folyamatosan emelkednek, de a megkötött szerződések számáról ez nem mondható el, azok darabszáma gyakorlatilag ugyanannyi maradt. A statisztikák szerint 2003-ban volt a legmagasabb (közel 600 ezer darab) a szerződések száma. Az előző év végén a megkötött biztosítások száma 368,7 ezer volt, ami azoknak a hitelintézeteknek köszönhető, amelyek kötelezővé tették ügyfeleik számára a kockázati életbiztosítás megkötését.

Változások 2012 év végén

2012. december 21-től Magyarországon sem lehet figyelembe venni a szerződő nemét a kockázati életbiztosítás díjának kiszabásakor. Az eddigi gyakorlat szerint a nők átlagos biztosítási díja sokkal kedvezőbbnek bizonyult, mint a férfiak számára kalkulált összeg. Ennek a szokásnak vet véget az új szabályozás (gender direktíva). Egyelőre még bizonytalanság övezi azt, hogy ennek hatására a különféle biztosítások tekintetében milyen változások várhatóak.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 7 = 1