Egyéb biztosítás — 2013. szeptember 24.
Kártalanítási számla-ismeretlen károkozó kapcsolata

Ismeretlen, külföldi, biztosítással nem rendelkező károkozó.  Számtalan gyakran előforduló, azonban sokak számára ismeretlen helyzet, amely mellé egy idegen fogalom is társulhat: kártalanítási számla…

Mit tehetünk?

A kötelező biztosítás rendszerét a legtöbb gépjármű tulajdonos ismeri. A legtömörebb alapelv, hogy ha a mi gépjárművünkben keletkezett kár, a kárt okozó gépjármű kötelező biztosítása fogja a mi gépjárművünkben keletkezett kárt, egészség károsodásunkat, kiesett munkaidőnket kifizetni.Ha mi vagyunk a baleset okozói, akkor a mi KGFB biztosítónk fogja megtéríteni az általunk okozott kárt a károsult félnek.

A kötelező biztosítás megkötése kötelező, törvényileg előírt, így is a lefedettség csak 94%-os. Hogyan lehetséges ez? Előfordulhatnak olyan esetek, hogy a károkozó külföldi, ismeretlen, vagy nem rendelkezik érvényes kötelező biztosítási szerződéssel, nézzük meg, mit lehet tenni ezekben az esetekben.

Külföldi károkozó

Ha külföldi a károkozó nem kell kétségbe esni. A legtöbb országban, Európában mindenhol kötelező a felelősségbiztosítás megkötése. A külföldi biztosító ugyanúgy megtéríti a kárt, ahogyan azt egy itthoni biztosító tenné. A hétköznapi nevén kék-sárga baleseti bejelentő lapot kell kitölteni, ennek a segítségével tudjuk a biztosítónk felé jelezni a kárunkat. Annak érdekében, hogy minden rendben menjen, érdemes rendőrt hívni.

Kártalanítási számla – Ismeretlen károkozó

Előfordulhat olyan, hogy a károkozó személye nem válik ismerté, mert pl. elhajt a baleset helyszínéről, nem rendelkezik azonosító adatokkal, vagy azokat meghamisították illetve azok nem felismerhetőek. Ha a baleset során személyi sérülés is történt, akkor a kártalanítási számla fogja a kárt megtéríteni. A „kártalanítási számla” kezel minden olyan esetet, ahol a baleset okozója ismeretlen, vagy nem volt érvényes kötelező biztosítása. Tehát ha ismeretlen a károkozó és személyi sérülés is történt a kártalanítási számla kifizeti a kárt, a károkozónak pedig majd a kártalanítási számlára kell  a kártérítési összeget utalni.

Ha a károkozónak nincs biztosítása, akkor neki kellene a teljes kárt megtéríteni. A kártalanítási számla megtéríti az okozott kárt a károkozó vagyoni helyzetétől, fizetési hajlandóságától függetlenül, a károkozó ezután a kártalanítási számla felé fog tartozni.

Helyt áll a kártalanítási számla akkor is, ha a biztosító és a biztosított között kitör a vita, hogy volt-e érvényes kötelező biztosítás a gépjárművön. A károsult a kártalanítási számláról megkapja a kártérítést, gyakran bírósági ítélet tisztázza, hogy a biztosító, vagy a biztosítottnak kell a kártalanítási számla felé kiegyenlíteni a kártérítés fedezetét.

Ha kétség merülne fel azzal kapcsolatban, hogy a kárt egy ismeretlen gépjármű okozta, vagy annak rendeltetésszerű használatából ered a kár, úgy szakértői vizsgálat fogja tisztázni, hogy a kártalanítási számlának helyt kell e állnia.

Ha egy parkolóban nekimentek az autónknak, és az illető elhajtott, mi nem voltunk ott, személyi sérülés nem történt, ebben az esetben a kártalanítási számla nem fog fizetni.

Károkozás biztosítás nélkül

Ha a károkozónak nincs kötelező biztosítása, vagy ismeretlen a biztosítója, akkor a saját kötelező biztosítónkat érdemes értesíteni. Ilyenkor a biztosítónk elvégzi az adatfelvételt, a kárfelvételt, ami alapján kárkifizetési javaslattal értesíti a kártalanítási számlát is. Egy csomó adminisztrációt megspórolunk magunknak. Ezután a kártérítési folyamat a megszokott módon lezajlik, vagy a MABISZ által kezelt kártalanítási számla, vagy az általa felkért biztosító megtéríti a kárt.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


3 × 1 =