Jövedelemkiesés biztosítás

jövedelemkiesés biztosítás

Biztosítás munkanélküliség esetére! Jövedelemkiesés biztosítás kalkulátorunk segítségével percek alatt kiszámolhatja és megkötheti a munkanélküliség esetére szóló biztosítást. Kezdje el a tarifálást minél hamarabb! Válassza ki biztosítás kalkulátoraink közül a jövedelemkiesés biztosítás kalkulátort.

Tekintse meg videónkat a jövedelemkiesés biztosítás feltételeiről…

Rohanó, pénzcentralizált világunkban és a mai gazdasági helyzetben az emberek nagy többségének gondot, és nehézséget jelent sokszor a mindennapi megélhetés biztosítása. Dolgozunk, a megélhetés viszont egyre nehezebb, a jelenlegi gazdasági válság, a munkahelyi bizonytalanság, a folyamatos áremelések, az esetleges hiteleink emelkedő törlesztése egyre nehezebbé válik. Elszomorítóak a statisztikai adatok is amely szerint a munkanélküliek száma már elérte a 644.000 főt. Ilyen gazdasági helyzet mellett mindenki számára elgondolkodtatónak kell lennie a jövedelemkiesés biztosítás megkötése.

Javaslom, akkor most – Tisztelt Olvasó – álljunk meg egy pillanatra, és válaszoljunk néhány kérdésre…

– Megbízható, stabil munkahelyem van?

– Van félretett pénzem?

– Ha megbetegszem, akkor is ki tudom majd fizetni a számlákat?

– Ha elveszítem a munkahelyem, találok rögtön másikat?

– Ha elveszítem a munkahelyem le kellene mondanom bizonyos dolgokról, amik most az életemben megszokottak?

– Ha elveszítem a munkahelyem tudom fizetni az autó -, vagy lakáshitelemet?

Azt hiszem a legtöbb kérdésre nemleges választ kell, hogy adjunk manapság nagyon sokan. Hiszen, ha megbetegszünk, akkor a táppénz miatt kevesebb fizetést kapunk, ha pedig elveszítjük állásunkat, egyáltalán nem biztos, hogy rögtön találunk másikat. Mindez azt jelenti, hogy kiesik egy megszokott jövedelemforrás, és ha nincs jövedelemkiesés biztosítás amely megoldást jelenthet váratlan helyzetekre, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk.

Fontos megállapítani, hogy a jövedelemkiesés biztosítás tekintetében, hogy az ebből származó kártérítést szabadon elkölthetjük, a biztosítónak nincs megkötése az elköltésével kapcsolatban.

Jövedelemkiesés biztosítás lényege

Ezek alapján talán már félig-meddig ugyan, de válaszoltam is, mi a lényege a jövedelem-kiesés biztosításnak, de lássuk egyértelműen és részletesen! A jövedelemkiesés biztosítás Magyarországon 2008 óta van jelen. Más néven munkanélküliség biztosításnak nevezik.

Egyszerűen megfogalmazva arra kötünk munkanélküliség-biztosítást, hogy ha megbetegszünk, vagy véletlenül elveszítjük a munkahelyünket, akkor ne legyen megterhelő a mindennapi megélhetés biztosítása a kieső időszakra, hiszen a táppénz vagy a munkahely elvesztése biztosítási eseménynek minősül majd. (természetesen bizonyos feltételek együttes teljesülése esetén.)

Használja jövedelemkiesés biztosítás kalkulátorunkat!

 

Jövedelemkiesés biztosítás kötéséhez milyen személyi feltételeknek kell megfelelni?

– magyarországi lakóhely

– 22 és 55 év közötti életkor

– határozatlan idejű munkaszerződés

– jelenlegi munkáltatójánál legalább 1 éves alkalmazotti munkaviszony

– minimum heti 30 órás munkarendben dolgozó

– nem munkaerő-kölcsönző cég által kiközvetített dolgozó

– a munkaviszony nem saját vagy közeli hozzátartozó cégében létesült

– sem próbaidő, sem felmondási idő alatt nem áll

Milyen esetekben és mikor fizet a biztosító?

1. Munkanélküliség esetén:

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a biztosító kizáró okként kezeli jövedelemkiesés biztosítás kötésekor, illetve mentesül a fizetési kötelezettség alól abban az esetben, ha a munkaviszonyunk közös megegyezéssel, saját felmondásunk miatt, vagy rendkívüli felmondás miatt szűnik meg. Ha munkáltatói rendes felmondással szűnik meg, első lépésként regisztráltassuk magunkat álláskeresőként az illetékes munkaügyi központban. Fontos! A biztosító a munkaviszony megszűnésének napjától számított 61. napon kezdi meg a jövedelemkiesés biztosítás szolgáltatás teljesítését. A kieső 2 hónap egy úgynevezett türelmi idő. A biztosító által folyósított összeget az esetleges álláskeresési segélyen felül fizeti a biztosító.

2. Keresőképtelenség esetén :

Baleset vagy váratlan betegség esetén a keresőképtelenség megállapításának napjától számított 31. napon kezdi meg a biztosító a jövedelemkiesés biztosítás szolgáltatásának teljesítését. Természetesen a keresőképtelenségünket az arra jogosult személy állapítja meg.

3. Baleset miatti maradandó egészségkárosodás:

Ez egy egyszeri szolgáltatása a jövedelemkiesés biztosítás rendszerének. Azt jelenti, hogy amennyiben balesetet szenvedünk, és ennek következtében a maradandó egészségkárosodásunk meghaladja az 50%-ot, a biztosító egy meghatározott egyszeri díjat fizet.

4. Baleseti halál:

A jövedelemkiesés biztosítás szerződésében érdemes meghatároznunk egy kedvezményezettet, ugyanis, ha baleset következtében életünket vesztjük, a jövedelemkiesés biztosítás egy egyszeri összeget fizet a részére.

Jövedelemkiesés biztosítás rendszerével kapcsolatban néhány fontosabb gondolat…

A biztosítási piacon jó néhány biztosító ajánlatai között válogathatunk biztosítást munkanélküliség esetére. Ennek megfelelően az általuk fizetett összeg is különbözik. Megállapíthatjuk azonban, hogy minden esetben a jövedelemkiesés  biztosítás megkötése előtti utolsó 3 havi bérünk átlagát fogják alapul venni. Ennek az összegnek általában a 70-80% -a a havonta fizetett összeg, aminek azonban alsó és felső határa is van. Ez azt jelenti, hogy a biztosítók egy intervallum közé sorolják a havonta kifizetésre kerülő összeget.

A másik fontos tudnivaló, hogy a jövedelemkiesés biztosítás megkötésétől számítva a kockázat viseléséig úgynevezett türelmi időnek el kell telnie. Ez szintén biztosító függvénye, ez általában 3-6 hónap közé tehető.

A jövedelemkiesés biztosítás kártérítése esetén a bevételből nem kell adót fizetni, hiszen a kártérítés nem számít jövedelemnek! A kártérítés után nem kell adót fizetni.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy jövedelemkiesés biztosítás kötés után nekünk is vannak kötelezettségeink! Amennyiben személyes adatainkban, munkaviszonyhoz kapcsolódó adatainkban, stb. változás keletkezik, feltétlenül közöljük a biztosítóval!

Végül pedig engedjenek meg egy idézetet, amely talán tükrözheti a jövedelemkiesés biztosítás fontosságát:

“Jó dolog, ha néha minden támaszték kidől alólunk. Ilyenkor láthatjuk, hogy mi kő a talpunk alatt, és mi homok.”

(Madeleine L’Engle)

 

Jövedelemkiesés biztosítás után adókedvezmény?

Sokak szerint lassan elérkezünk a gazdasági válság végéhez, a fellendülésre és a lakosságra kiható javulásra még sokat várhatunk. A munkanélküliség országos viszonylatban pedig hónapról-hónapra növekszik, több ezerre tehető a tartós munkanélküliek, azaz a több, mint egy éve munkaviszony nélkül élők száma. 2010 március végi KSH által nyilvántartott adatok szerint ma Magyarországon 664 ezer körülire tehető a munkanélküiek száma.

A megoldás talán abban rejlik, amelyről várhatóan a közeljövőben lesznek tárgyalások és egyeztetések, eszerint a jövedelemkiesés biztosítás után adókedvezményt lehetne igénybe venni. Az öngondoskodás szükségessége egyre nyilvánvalóbb, aminek egyik alappillére lehetne a jövedelemkiesés biztosítás. Láthattuk sokak szerencsétlenségére a lakásbiztosítás meglétének fontosságát, hiszen azok az árvíz által károsítottak, akik rendelkeztek lakásbiztosítással sokkal előrébb járnak a felújításokban, mint akik nem. Sokan várnak még mindig állami segítségre.

Természetesen a munkahelyünk elvesztése esetén is jogosultak lehetünk állami támogatásra, azonban az álláskeresési segély jelenlegi átlaga alig éri el a havi 40 ezer forintot. Ekkora összegből pedig nem lehet megfelelő életszínvonalat biztosítani sem saját magunk, sem családunk számára. Ebből adódóan nem csak az anyagi megpróbáltatásokkal kerülünk szembe, hanem könnyen előfordulhat, hogy kihat a gyermekeink jövőjére is.

Biztosítói szempontból igen kockázatosnak minősül a jövedelemkiesés biztosítás, ennek ellenére már három biztosító társaság kínálatában is megtalálható már a jövedelemkiesés biztosítás. Az April biztosító ügyvezetője szerint ha a jövedelemkiesés biztosítás után adókedvezményt vehetnének igénybe a munkavállalók, jelentősen megnövekedne rá az igény. Ha belegondolunk, akkor állami szemszögből nézve nagy valószínűség szerint költséghatékonyabb megoldás lenne a jövedelemkiesés biztosítás adókedvezménye. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy egy kb. 30 ezer forintnyi adókedvezményért cserébe a munkavállaló 9-12 hónapig lenne jogosult a jövedelemkiesés biztosítás által fizetendő havidíjra. Az állam pedig mentesülne a rendkívül szerénynek mondható álláskeresési segély kifizetése alól.

Mindezek mellett természetesen a biztosított szemszöge és érdekei sem mellékesek. Ha átgondoljuk, hamar rájövünk, hogy a jövedelemkiesés biztosítás meglétének köszönhetően a munkahelyünk elvesztése után is képesek lennék a megszokott életszínvonalhoz rendkívüli mértékben közel álló életforma biztosítására. Egyben kijelenthetjük, hogy nem egy anyagilag elérhetetlen biztosítási formáról van szó, hiszen a 40-250 ezer forint közötti összeghatárok intervallumába sorolható biztosítási összegek átlagára havi 3000 Ft. Mindezek ellenére továbbra is akadnak olyan munkavállalók, akik még ezt az összeget sem tudják kifizetni, pedig talán nekik lenne rá a leginkább szükségük.

A javaslatot Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége is támogatja. Amennyiben kedvező döntés születik és a javaslat elfogadásra kerül, a következő évi adóbevallásban a jövedelemkiesés biztosítás díja már adócsökkentő összegként jelentkezne.