Kötelező biztosítás — 2012. július 12.
Egyéves az új bonus-malus nyilvántartó rendszer

Bonus-Malus redszer és a KÁNYA rendszer

Emlékezetes, hogy 2010-ben alapjaiban változott meg a személy kártörténetének nyilvántartása, mikor is elkezdett működni a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszer, azaz KÁNYA rendszer. A bonus-malus besorolás körül érezhető káosz azonban egy éve, 2011. június 15-én született meg. Akkor még nem lehetett tudni, de ez a dátum okozza a problémát, mely ma több tízezer autóst érinthet, akik balesetmentes évekért kapott korábbi kedvezménye füstté vált az új Kánya rendszer miatt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi rendelete alapján ugyanis ez a központi nyilvántartás vette át a biztosítóktól a bonus-malus rendszer adatkezelését. A korábban a bonus-malus rendszerben biztosítóváltáskor nekünk kellett a papírokat kikérni és átvinni a másik biztosítóba. A rendszer ezt egyszerűsítette azzal, hogy immár automatikusan, elektronikus úton megkapja az új társaság az adatokat. Csakhogy a bonus-malus rendszerbe hiba csúszott: a biztosított neve, anyja neve, születési helye és dátuma alapján azonosítják a személyt. Ha itt véletlen egyezés van két ember között, akkor eltűnik vagy keveredhet a besorolásuk. Sok biztosítónál pedig pontatlanul szerepelt egy-egy adat, így elveszhet az eddigi besorolás.

Ezzel csak az járt jól, aki a bonus-malus rendszerben büntetőkategóriákba került. A biztosítók az áraikat az alapkategória, tehát az új, A0-s besorolású biztosítottak számára kínált áron határozzák meg. A sok balesetet okozók malus fokozatokat kaphatnak. A legrosszabb az M4, amely akár százszázalékos többletköltséget jelenthet: tehát az ilyen kategóriában lévő kétszer annyi biztosítást fizethet, mint egy új autóvezető. A bonus-malus rendszerben a bonus kategóriában tíz szint is van. A legjobb, azaz B10-es besorolású személy akár ötven százalékos kedvezményt is kaphat a biztosítási összegből.

Így tehát komoly pénzkérdésről van szó. A hiba pedig még évekig jelentkezni fog. Mostanra a kötelező biztosítások adatbázisában négymilliónál is több ember szerepel. A becslések szerint a hiba csak ennek néhány ezrelékét érinti, de bárki így járhat például már akkor is, ha a második nevét is szerepelteti úgy, hogy biztosítója korábban csak az egyiket ismerte.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 3 = 21