Egy kárszakértő munkája

Kárszakértő feladata

Többségünk csak akkor találkozik a kárszakértő fogalmával és személyével, amikor valami baj történt. A biztosító kárszakértő feladata nem sokban tér el a rendőrségi vagy a bírósági tárgyalásokon megjelenő szakértők feladatától: pontosan meg kell mondani, hogy az adott káresemény hogyan következett be. A biztosító által kirendelt kárszakértő egész pontosan azt keresi: az előadottaknak megfelelő módon bekövetkezhetett-e az adott kár.

Sokan hiszik, hogy a kárszakértő félrevezethető

Sokan ugyanis igyekeznek a meglévő kárt kicsit felnagyítani, mert így több pénzt remélnek a biztosítótól. Bele sem gondolnak az esetleges következményekbe. Teszik általában mindezt annak tudatában, hogy ennek jogi következményei lehetnek. A kissé behorpadt lökhárítót akár le is törik vagy ha nem tört be teljesen a hátsó lámpa, akkor azt saját maguk verik szét, a kisebb károkat próbálják a legkülönfélébb módokon súlyosabbá tenni.  Ilyenkor azonban a legtöbben lebuknak, hiszen egy felkészült kárszakértő szinte azonnal észreveszi az ilyen cselekmények nyomait.  A kárszakértő pontosan meg tudja állapítani, hogy milyen erővel ütközött a jármű, milyen irányba haladt éppen és pontosan hol ért hozzá a kárt okozó tárggyal. Sokan elfelejtik, hogy a festéknyomok is nagyon árulkodók, de például az is megállapítható, hogy a ráfutásosnak beállított balesetben az autó éppen tolatott, mert égtek a féklámpái…

Mivel a büntetőjog szerint a csalásnak meg kell valósulnia, hogy büntethető legyen, a legtöbb próbálkozó a biztosítási kárszakértő véleménye után maga hátrál meg, s így nem válik befejezetté a csalás, nem valósítja meg a bűncselekményt. Ahhoz, hogy rendőrségi eljárás alá vonhassák a biztosítási csalót, a biztosítónak először át kell utalnia a pénzt, mert a csalás csak így valósul meg, így szerzi meg az elkövető a jogosulatlan anyagi hasznot.

Hogyan jelölik ki a kárszakértő személyét?

Amióta a kárszakértő személyét kiszervezett cégek foglalkoztatják, sokkal ritkábban a lefizetések is. Ráadásul a kárszakértő által megállapított események valódiságát  rendszeresen hazugságvizsgálat alá vetik, így nem is érdemes összebeszélnie valakivel egy kárérték felnagyítása kapcsán.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − 4 =