Kötelező biztosítás — 2012. augusztus 06.
Biztosítási díj: egyre népszerűbb az éves díjfizetés

2012 elején a magyarországi életbiztosítás piaca szélesebb körben elérhető vált, köszönhetően az egyszeri biztosítási díj lehetőségével rendelkező termékek elterjedésének. Ugyanakkor a nem életbiztosítási ágazat továbbra is változatlan maradt.

Biztosítási díj és állománydíj

2011 első negyedévében 236,9 milliárd forintnyi biztosítási díj folyt be a magyarországi biztosító társaságokhoz, ez az idei évben 242,1 milliárd forint volt, amely csupán 2,2 százalékos – az inflációnál jóval kisebb mértékű – biztosítási díj növekedést jelent.Az állománydíjban és a biztosítási díj bevételében megjelenő változó tendenciát az indokolja, hogy tavaly az éves díjfizetési konstrukciók egyre népszerűbbé váltak a magyarországi piacokon.Ez előnyös hatással van a fedezetek állandó fenntartására, emellett növeli a díjbevételek időszakos változását.

A 2012 első negyedévében befolyt biztosítási díj bevételek 49,1 százalékát (118,9 milliárd forintot) a különböző fajta életbiztosítási szerződésekre adták. Ez a tavalyi év ugyanezen szakaszában csupán 114,1 milliárd forint volt, ami 4,2 százalékos emelkedést jelent idén.

Csökkenő díjbevétel a folyamatos biztosítási díj esetében

Számottevő csökkenést a folyamatos biztosítási díj formájával rendelkező életbiztosítási szerződések körében tapasztaltak, mintegy 130 ezernyit, ez a díjbevétel csökkenés körülbelül 10 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Valószínűleg ez a visszaesés a devizahitelek végtörlesztése miatt adódott, hiszen az embereknek szükséges volt a korábban már megtakarított jövedelmükhöz is hozzányúlniuk.

Népszerű az éves biztosítási díj sok esetben

Ugyanakkor az egyszeri biztosítási díj és eseti díjas díjbevételek száma egy év alatt 43,6 milliárd forintról 52,3 milliárd forintra emelkedett, ez az életbiztosítási díj 44 százalékát jelentette a negyedév végén.

Az idei év első negyedévében a nem életbiztosítási ág biztosítási díj általi bevétele 123,2 milliárd forint volt, ez kb. 0,3 százalékkal magasabb a tavalyi évben befolyt 122,8 milliárd forintnál. A biztosítási díj éves díjfizetése a kötelező biztosítás  szerződések esetében a legnépszerűbb, a statisztikák szerint az autósok csaknem 40 százaléka előre részesíti előnyben az éves díjfizetés formáját. Ha viszont nem számolunk az évenkénti biztosítási díj fizetésének korábbiakban részletezett hatásaival, akkor a legalább 5,1 százalékos visszaesés mutatható ki.

Csökkenő díjbevétel casco biztosításnál

A casco biztosítás díjbevételeit tekintve a negyedéves, 20 milliárd forintos casco-díjbevétel 4,1 százalékkal csökkent a tavalyi ugyanezen szakaszához képest. Állománydíjban viszont még ennél is nagyobb mértékű, 11,8 százalékos visszaesés látszik. Ezzel szemben az érvényben lévő szerződések száma növekedett.

Biztosítási adó és biztosítási díj

A kialakult ellentmondás oka, hogy a korábbi kötelező biztosítási dömpingben rendkívül népszerűvé váltak az olcsóbb, kedvező biztosítási díj mellett általában éves díjfizetésű, kisebb biztosítási védelmet nyújtó casco biztosítások. A várakozások is ebbe az irányba tekintenek, hiszen a jövőre bevezetésre kerülő biztosítási adó (amely a gépjármű biztosítások tekintetében jelentős biztosítási díj növekedésével járhat) miatt a gépjármű tulajdonosok egyre jobban keresik ezeket a termékeket, a biztosítók pedig igyekeznek olyan konstrukciókkal előállni, amely ezeket az igényeket kielégítik.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


5 + = 13