CASCO Kötelező biztosítás — 2015. április 01.
Az autósok egyre gyakrabban készülnek az ún. kátyúkárra

Jellemzően az év első három hónapjában jelentkeznek kátyúk okozta károkkal az autósok a biztosítóknál. Bár ez az idei enyhe télnek köszönhetően a megszokottól eltérő módon, kevesebbszer történt meg, de tény, hogy minden autós gépjárműve potenciális veszélyben van a hazai utak színvonala miatt.

A Magyar Biztosítók Szövetsége is rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy van lehetőség akár önállóan, akár a kötelező biztosítás, vagy a casco mellé is kátyúbiztosítást kötni, amely kifejezetten hasznosnak bizonyul a kátyúk okozta károk mértékét látva. Esetükben havi két-háromezer forintos plusz kiadásról van szó, de ez elenyésző ismerve a kátyúkárok jellegét. Mint kiderült, legtöbbször defektet, felni sérülést, sőt, akár futómű-károkat is okozhatnak a kátyúk. A biztosítók tapasztalatai is alátámasztják, hogy általában húszezer forintos károkról van szó, de ha éppen úgy sikerül elkapni az úthibát, akkor akár félmillió forintba is kerülhet az autó helyreállítása, kijavítása.

S ki felel az utak állapotáért? Abban az esetben, ha kátyús balesetre kerül sor, minden esetben az út fenntartójának kell bejelentenie. A települések közötti utak, valamint az autópályák állapotáért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel, a városokon, településeken belüli utakért viszont az önkormányzatok. A fővárosban a fő-, és tömegközlekedési útvonalakért a fővárosi, a többiért pedig az egyes kerületi önkormányzatok felelnek. Ha tehát kátyúkár fordul elő, akkor a bejelentést ezekhez a szervekhez kell megtenni. Persze nem mindegy, milyen formában történik ez, ugyanis a helyszíni jegyzőkönyvet, fényképeket, tanúnyilatkozatokat, és a kárigényt is mellékelni kell hozzá.

Annak érdekében, hogy a kátyú okozta kárt biztosan megtérítse az illetékes szerv, rendkívül fontos, hogy a káresemény bizonyítható legyen. Ajánlott rendőrt hívni, hiszen a helyszíni jegyzőkönyv döntő erővel bírhat a kártérítés követelésekor. Hasznosak a több szögből készített fényképek, a tanúvallomások, és a sérülést is jól láthatóan ajánlott fényképezni.

Az országban mindenhol szép számmal előforduló kátyúk gyakorisága, és természetesen az általuk okozott károk gyakran az időjárástól függnek. A szélsőséges időjárási viszonyok, a jegesedés rányomják bélyegüket az utak állapotára is, nem véletlen tehát, hogy az elmúlt években minden korábbinál gyakrabban jelentettek be ilyen jellegű károkat az autósok. Az idei télen szerencsénk volt, ugyanis a tartós fagyok, és azok útburkolatot károsító hatása elmaradni látszott. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a kátyúkárok fedezésére szolgáló kiegészítő biztosítás haszontalan lenne.

A kényelem kedvelői számára jó hír, hogy egyes biztosítók rendelkezésre állnak olyan szolgáltatással is, melynek keretein belül a meghatározott limitet meghaladó kártérítés iránti igény érvényesítéséért eljárnak az útkezelőnél, ezáltal sok terhet levéve az ügyfelek válláról.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 8 = 56