Biztosítási adó 2013 januárjától

Válságos időszak elé néz a biztosítási piac Kisbenedek Péter , az Allianz vezérigazgatója szerint a 2013 januárjától bevezetésre kerülő biztosítási adó hatására.

Biztosítási adó mértéke

Mint az már ismeretes, 2013. január 01-től biztosítási adó terheli a kötelező gépjármű felelősség biztosítást (30%, amely a jelenlegi baleseti adót váltja ki), a casco biztosítást (15%), illetve a különböző vagyonbiztosításokat és balesetbiztosításokat (a biztosítási adó ebben az esetben 10%). A biztosítási adónak talán a devizahitellel rendelkező ügyfelek örülnek a legkevésbé.  A hitelező bank ugyanis általában kötelező jelleggel előírja, hogy az ügyfélnek legyen érvényes lakásbiztosítás. (Emellett az sem kérdés, hogy az ügyfélnek ez ugyanúgy érdeke, mint ahogyan a banknak is. ) A válság óta kialakult, egyre nehezebb terhet rovó devizahitel mellé azonban a biztosítási adó újabb jelentős kiadást jelenthet az ügyfelek számára. Talán halvány vigasz, hogy elsősorban az interneten megtalálható biztosítás kalkulátorok segítségével több biztosító ajánlata tekinthető meg egyszerre, ennek segítségével pedig a költségek mérsékelhetőek, hiszen alacsonyabb biztosítási díj esetében a biztosítási adó mértéke is kevesebb.

A biztosítási adó hatása

A biztosítási szakemberek szerint az a nem életbiztosítási ágazatból származó díjbevétel nagy része a hazai fióktelepekkel rendelkező külföldi biztosítók kezébe vagy a szintén külföldön lévő, de határon túl is különféle szolgáltatásokat nyújtó biztosítókhoz vándorolhat. Ezzel az állam sem járna jól, hiszen ennek hatására a bevételei neki sem nőnének. Az esetenként változó biztosítási adó mértékét előre láthatólag a biztosítók a versenyképesség figyelembe vétele mellett nem tudják/akarják teljes mértékben az ügyfelekre hárítani, ennek egy részét a biztosító saját maga szeretné kigazdálkodni. A piacbővülés elmaradása miatt  pedig emiatt számos társaság léte kerülhet veszélybe.  A biztosítási adó kivetése számos EU országban bevett gyakorlat, de az adó kivetése mellett a biztosító társaságok állami támogatást is kapnak.  Az állami támogatás kulcsfontosságú lehet a jövőben a különféle elő takarékosságok esetében is, hiszen az öngondoskodás egyik formája, amely megtakarításra ösztönzi az embereket.  Az sem elhanyagolható, hogy ezzel az állam is befektetési forráshoz jutna.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 1 = 4