Kötelező biztosítás — 2012. február 04.
Baleseti adó: Kivonhatják a gépjárművünket a forgalomból, ha nem fizetjük be

Hiába fizettük be a kötelező biztosításunkat, mégis fedezetlenné válhat a gépjárművünk.

Hogyan lehetséges ez?

Egy 2011 év végén elfogadott döntés értelmében 2012. január 01-től baleseti adó megfizetéssel terheli azokat, akiknek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződési kötelezettségük van. A döntés értelmében a kgfb díjjal együtt kell megfizetni a baleseti adót is, amelynek számításánál a kötelező biztosítás díját veszik alapul, így a baleseti adó összege a biztosításunk éves díjának (és az esetlegesen kirótt fedezetlenségi díjnak) a 30%-a (amely 30% nem lehet több a biztosítással fedezett időszakban 1 naptári napon 83 Ft-nál). Az év végén jellemzően nagy létszámú biztosítás váltás és ezzel párhuzamosan az adatfeldolgozás nehézsége miatt a biztosítókat meglehetősen leterheli a baleseti adó megfizettetése. Egy biztos: a különböző biztosító társaságoknak minden egyes náluk kötött kötelező biztosítási szerződés után járó baleseti adót meg kell fizetnie az adóhatóságnak.

Hogyan fizethetjük be a baleseti adó összegét?

1. Ha csekken fizetünk: A baleseti adó megfizetése a kötelező biztosítás fizetési ütemével párhuzamosan, annak megfelelő arányban történik. ( Ha negyedévente fizetjük, akkor 4 részletben, stb.) Az egyes biztosítóknál eltérő lehet, hogy egy csekken küldik, összegezve a baleseti adó összegét és a kgfb díját, vagy külön csekket állítanak ki a baleseti adóról, de az ígéretek szerint legkésőbb 2012.02.15-ig postázásra kerülnek a csekkek.

2. Ha átutalással vagy inkasszóval fizetjük: Különösen ajánlott, hogy akinek csoportos beszedési megbízás van érvényben a bankjánál a kgfb tekintetében ellenőrizze, hogy mekkora összegű limit van beállítva. Ugyanis, ha a biztosító számára nincs elegendő limit engedélyezve ahhoz, hogy leemelje a kötelező biztosítás díját és a baleseti adó összegét is, könnyen előfordulhat, hogy fedezetlenné válhat az autója. Ez azért lehetséges, mert a biztosító a baleseti adó összegét a befizetett kötelező biztosítás díjából fogja levonni és átutalni az adóhatóságnak, ennek értelmében pedig részben tettünk eleget a biztosításhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségünknek, így megszűnhet a biztosításunk, fedezetlenné válik az autónk, a díjjal nem fedezett napokra pedig fedezetlenségi díjat kell fizetni, amely sok esetben akár több százezres nagyságú is lehet. Természetesen a baleseti adóra is vonatkozik a 60 napos türelmi idő (január 01-től számítva), érdemes azonban ellenőrizni, hogy a befizetés sikeres volt-e.

A díjjal nem rendezett biztosítások tekintetében az okmányiroda dönthet az esetleges forgalomból kivonásról, így akár csekken, akár átutalással rendezzük a baleseti adót és a kötelező biztosítási díjat, mindenképpen ellenőrizzük le a befizetés tényét és sikerességét.

Azoknak az autótulajdonosoknak is meg kell fizetniük a baleseti adót január elsejétől, akiknek nem ez a biztosítási évfordulójuk. Ennek értelmében a biztosító az adott időszakra, a fizetési ütem szerinti gyakorisággal és a megfelelő arányban fogja kiszámlázni a baleseti adó összegét. Amennyiben megfizettük a baleseti adót a biztosító társaság felé, további teendőnk nincs. Abban az esetben viszont, ha a fizetési kötelezettségünknek nem, vagy csak részben teszünk eleget, és a biztosító felszólítása ellenére a meghatározott türelmi idő végéig nem teszünk eleget, nem csak a fedezetlenséget kell számításba vennünk, hanem az adóhatóság felé is önbevallás formájában nekünk kell megfizetni a baleseti adó összegét.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 6 = 1