Egyéb biztosítás — 2010. február 25.
A TKM

A MABISZ és a PSZÁF közösen dolgozta ki az un. unit linked típusú (befektetési egységhez kötött életbiztosítás) termékekhez a TKM, azaz Teljes Költség Mutatót. Fő cél, a biztosítási terméket vásárlók hozzájussanak a megfelelő, és egységes információkhoz, ezzel segítve a termékek közötti átgondolt választást. Szükséges is volt egy ilyen mutatószám, elvégre is melyik embernek ne okozott volna problémát egy unit linked típusú biztosítás terméket választani, megannyi biztosító rengeteg ajánlata közül. A TKM a biztosítási szerződés költségeit szemlélteti, egy mutatószám segítségével. Ez a mutatószám azt mutatja meg, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy azt az adott unit linked terméken érte el.

Egyszerűben: Egy unit linked életbiztosításnak TKM mutatója 3,5%. Ez azt jelenti, hogy a biztosítási terméknek 3,5%-os nyereséget kell termelnie ahhoz, hogy a biztosító költségeit kompenzálja.

Egy másik megközelítésből:A teljes eredményhez képest 3,5-kal csökken a unit-linked életbiztosítás befektetéseinek eredménye.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 5 = 2