Egyéb biztosítás — 2011. július 26.
Újabb változások a közlekedési bírságok tekintetében

Közlekedési bírság: szigorodó szabályok

Az autósok számára rendkívül fontos, hogy tisztában legyenek a közlekedési szabályok megszegése esetén kiszabható közlekedési bírság mértékével, hiszen az újabb szabályozásoknak köszönhetően egy esetlegesen elfelejtett biztonsági öv becsatolás súlyos mértékben kihatással lehet a pénztárcánkra.

Cikkünkben egy rövid áttekintést találhat a megváltozott közlekedési bírság változásairól:

– az eddigi gyakorlat szerint a közlekedési szabályok megszegését szabálysértési eljárás keretében vizsgálta a hatóság, az újabb szabályozás szerint pedig már közlekedési bírság kiszabásával sújtható az, aki megszegi a közlekedési szabályokat;

– ittas vezetés esetében is növekedett a közlekedési bírság kiszabható mértéke, aki ugyanis alkohol fogyasztása után dönt úgy, hogy volán mögé ül számíthat arra, hogy a pénzbírság összege minimum 150 ezer forint – maximum 300 ezer forint – lesz és a kiszabható büntető pont is a korábbi 5 helyett minimum 6-8 pontra emelkedik;

– 100 ezer forint a közlekedési bírság összege annak a sofőrnek, aki a közlekedési lámpa (ide értve a vasúti lámpát is ) tiltó piros jelzése ellenére azon áthalad. A bírság abban az esetben is kiszabható, ha a lámpa sárga jelzést mutat és a rendőrség szerint az autós még meg tudott volna állni.

a gyorshajtási közlekedési bírság két kategóriába sorolható: továbbra is szabálysértési eljárás keretében vizsgálandó az a kihágás, amely esetben az autós a megengedett legnagyobb sebességet 15-20 km/h sebességgel haladja meg. Aki ennél nagyobb sebesség túllépést hajt végre, az 30 ezer forinttól 300 ezer forintig büntethető, amellyel párhuzamosan 8 büntető pontot is szerezhet.

– változott a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása esetén kiszabható közlekedési bírság is: lakott területen belül 15 ezer forint, lakott területen kívül 30 ezer forint, autópályán pedig 45 ezer forint lehet, illetve 3-5 büntető pont kapható érte.

– a szabálysértési eljárás keretében vizsgálandó esetekben a kiszabható büntető pontok felső határa a korábbi 5-ről 8-ra emelkedett, gondatlan bűncselekmény okozásáért 9, a szándékos bűncselekmény okozásáért pedig 11 pont szerezhető.

– kevesebb lett a kiszabható közlekedési bírság mértéke azoknak az autósoknak, akik vezetés közben mobiltelefonálnak vagy nem megfelelően használják a gyerekülést.

Közlekedési bírság külföldi állampolgárok esetében

– elvehetik a gépkocsit abban az esetben, ha magyarországi lakcímmel nem rendelkező külföldi állampolgárnak van még ki nem fizetett más büntetése ( akkor is, ha a járművel nem a tulajdonosa közlekedik) .

A közlekedési bírság megfizetése

Amennyiben a gyakorlat a jövőben lehetővé teszi lehetősége lesz az autósoknak lehetősége lesz a helyszínen, bankkártyával kifizetni a közlekedési bírság összegét.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 5 = 3