Egyéb biztosítás — 2011. március 06.
Megszűnik a férfiak és nők közötti megkülönböztetés a biztosítások tekintetében

A biztosítások díjait nem befolyásolhatja a nemi hovatartozás

2011. március elsején nyilvánosságra hozták az Európai Bíróság biztosítások szabályozásával kapcsolatos legújabb döntését. A határozat értelmében a különféle biztosítások díjkalkulációja során nem vehető figyelembe a későbbiekben a nemi hovatartozás.

Az egyes biztosítások díjának megállapításánál az eddigi gyakorlat során figyelembe vették a biztosított nemét. A különbség egy olyan hosszú távú statisztikai kimutatásra épült, amely igazolta, hogy a nők kisebb kockázati kitettséget okoznak. Ennek értelmében a biztosítások díjszámítása során figyelembe vehető volt a nemi hovatartozás, így a nők kedvezményt kaphattak.

Biztosítások díja 2013-tól

 

Az Európai Bíróság döntésének értelmében 2013-tól ennek a lehetősége megszűnik, így emelkedhet a nők, csökkenhet a férfiak biztosítási díja. A brit biztosítók szövetségének álláspontja szerint a nők számára kötött kötelező gépjármű felelősség biztosítások díja akár 25 százalékkal emelkedhet, míg a férfiak számára a kgfb díja akár 10 százalékkal csökkenhet. Az eltérés abból adódik, hogy a nemi szerepek miatt a férfiak még mindig többet vezetnek, illetve ugyanannyi vezetett km után még mindig több és nagyobb összegű károkat okoznak.

A Magyar Biztosítók Szövetsége úgy véli, hogy az eddigi 2004/113/EK irányelvre épülő, a nemi hovatartozás figyelembe vételét megengedő biztosítási díjszámítás nem mondható diszkriminatívnak. A jelenleg érvényben lévő gyakorlat kizárólag statisztikákra épül. Csalódottan, de tudomásul veszik, hogy a 2012. december 21. utáni biztosítások díjainak kalkulációja során már nem vehető figyelembe a nemi hovatartozás.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 5 = 11