CASCO Egyéb biztosítás — 2011. február 08.
Mire figyeljünk a kátyú okozta károkkal kapcsolatban?

Sok a kátyú, sokba kerül a kátyú okozta kár

Az utak jelenlegi állapotát tekintve nagy a valószínűsége annak, hogy saját bőrünkön tapasztalhatjuk, mennyi kellemetlenséggel is járhat az, ha kátyú miatti kárrendezésre kerül sor.

Sok esetben előfordul, hogy egy-egy autós nem tudja bebizonyítani, hogy az autón keletkezett sérülést valóban kátyú okozta, így semmilyen kártérítésre nem jogosult. A jelenlegi biztosítási piacon kifejezetten kátyú miatti kárra történő biztosítás megkötésére pedig az autósok csak igen kis csoportja jogosult.

Cikkünkben igyekeztünk a legfontosabb tudnivalókat és néhány fontos jó tanácsot összegyűjteni, hogy megfelelően felkészültek legyünk, ha kátyú okozza az autónk sérülését.

Azt a tényt, hogy a mai magyarországi utak (is) ki vannak téve az időjárás viszontagságainak el kell fogadnunk. A hideg, téli, csapadékos időjárás semmiképp nem tesz jót az útburkolatok minőségének, az utak kezelői, fenntartói sokszor rákényszerülnek, hogy a javítási munkálatokkal megvárják a kedvezőbb időjárási körülményeket. Talán ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a legtöbb kátyú a tél végén tűnik fel az autósok számára. Még a legóvatosabb sofőrökkel is előfordul, hogy egy-egy kátyú miatt megsérül a gumiabroncsuk, a felni, rosszabb esetben pedig akár a futómű is meghibásodik.

A legfontosabb dolog, hogy ha már kátyúba hajtottunk és rögtön észrevesszük a hibát, a lehetőségekhez képest a helyszínen dokumentáljuk a kárt. A kátyú okozta károkért az adott útszakasz kezelője tartozik felelősséggel. Azt viszont, hogy az autónk sérülését valóban az adott szakaszon lévő kátyú okozta nekünk kell bebizonyítani. Sajnos sokszor ez a legnehezebb, így nagyon sok autótulajdonos nem kap kártérítést, mert nem sikerült a bizonyítás.

Kátyú okozta károk bizonyítása:

A legfontosabb teendők:

1. Ha kátyú miatt kárt szenvedtünk, mindenképpen az elsődleges és legfontosabb, hogy a balesetveszély elkerülése érdekében megfelelően álljunk meg autónkkal.

2. Fotózzuk le a helyszínt, az autónkon keletkezett sérülést, illetve a kátyú helyzetét az autóhoz képest.  Lehetőleg olyan fotókat készítsünk, hogy azok alapján egyértelműen beazonosítható legyen az adott helyszín. Ebben a tekintetben könnyebbséget jelent, hogy a legtöbb mobil telefonnal már készíthetünk fényképet.

3. Ha lehetőségünk van rá, hívjunk rendőrt. Abban az esetben is érdemes a hatósághoz fordulni, ha személyi sérülés nem történt, mert a hatóság által kiállított jegyzőkönyv a bizonyítási eljárásban fontos szerepet tölthet be. Amennyiben erre nincs lehetőség, mindenképpen legyenek tanúink, akik alátámasztják az adatok valódiságát.

A másik fontos felmerülő kérdés, hogy az adott útszakasz kinek a kezelésében van. Sok autós nem tudja kihez is forduljon kártérítésért, ezért összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

Út megnevezése

Út kezelője

 

Lakott területen kívüli útszakasz

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Autópálya szakasz

Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Lakott területen belüli útszakasz

Az illetékes önkormányzat

Budapest

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Milyen „buktatók” vannak?

– nem tudjuk egyértelműen bizonyítani a kátyú okozta sérülést;

– az adott útszakasz kezelője a kátyúkra figyelmeztető táblát helyezett ki

– nem tartottuk be a sebességkorlátozást

– nem vettük észre a helyszínen a kátyú miatt elszenvedett sérülést és elhajtottunk a helyszínről.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 6 = 11