Kötelező biztosítás — 2011. január 28.
Kötelező biztosítás váltás:sokba kerülhet a pontatlanság

Kötelező biztosítás váltás online

A kötelező biztosítás váltás folyamatát jelentősen megkönnyítette az online biztosítás kötés lehetősége, hiszen az interneten megtalálható biztosítás kalkulátorok segítségével kényelmesen és gyorsan össze tudjuk hasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait. Ugyanakkor az online biztosítás kötésének is megvannak a buktatói, egy-egy figyelmetlenség sokba is kerülhet, ezért érdemes odafigyelni az adatok valódiságának és helyességének meglétére.

Kötelező biztosítás váltáskor az adatokat pontosan adjuk meg!

A felmérések szerint éves szinten majdnem félmillió autótulajdonos kap „rosszabb” besorolást a bonus-malus rendszerben egy-egy új kötelező biztosítás megkötésekor. Ennek oka, hogy a szerződés megkötésekor a kötelező gépjármű felelősség biztosítást váltók kb. 15 százaléka pontatlan, így rosszul adja meg az előző biztosítónál lévő kötvényének a számát. Előfordulnak olyan esetek is, amikor az ügyfél úgy gondolja, hogy az előző kötvényszám nem feltétlenül lényeges adat, pedig erre ugyanolyan nagy szükség van, mint a rendszámra vagy az előzmény biztosító nevére. Ilyen esetekben pedig akár a bonus-malus rendszerbeli M4 kategóriába is sorolhatják a biztosítók az ügyfelet, amellyel párhuzamosan a legmagasabb díjat kell majd fizetnie. Természetesen ez a folyamat nem önkényes, törvények szabályozzák, amelyben többek között az is szerepel, hogy a biztosítók ilyen esetekben nem gyakorolhatnak méltányosságot. Az ilyen esetekben kiszámlázott kötelező biztosítás díja pedig sokszor a többszöröse is lehet annak, mint amelyet  kötelező biztosítás kalkulátorral kiszámoltunk, amelyet az egyébként  helyes besorolás esetében kellene fizetnünk.

Ami azonban nem kétséges, hogy a hiányosságok pótlása, javítása után a befizetett magasabb összeg és a megfelelően kiszámlázott kötelező biztosítás díjkülönbözete mindenképpen visszafizetésre kerül és nem kell tartani attól sem, hogy a bonus-malus besorolásunk nem lesz a megfelelő kategóriába helyezve. Egy-egy „kötelező biztosítás váltáskor” azonban mindenképpen érdemes a biztosítóval a kapcsolatot tartani, hiszen ha nem pontosak az adatok valószínűleg nem fogják tudni a kártörténeti igazolást beszerezni. Ebben az esetben sokat segíthetünk azzal, ha a pontos adatokat tartalmazó előző kötvényt, vagy befizetett csekket, esetleg a saját magunk által beszerzett kártörténeti igazolást eljuttatjuk a részükre.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 8 = 14