Egyéb biztosítás — 2010. december 14.
Az Országgyűlés megszavazta a Nyugdíjreformot

2011 január 31-ig van határidő azok számára akik magánnyugdíjpénztár tagok akarnak maradni, a nyilatkozatot személyesen a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell megtenni. Akik nem nyilatkoznak, azok automatikusan átkerülnek az állami rendszerbe, amivel magánnyugdíjpénztári tagság megszűnik.

Akik a magánnyugdíjpénztári rendszert választják 10% tagdíjat kötelesek fizetni a választott pénztárnak 2011.december 1-jétől, amely időpont után nem szereznek az állami rendszerben szolgálati időt, annak ellenére sem, hogy a munkáltatónak tovább kell fizetnie a 24%-os nyugdíj-hozzájárulást. A szerzett jogok nem fognak sérülni, az addig elért TB nyugdíjjogosultság megmarad.

Újdonság, hogy a magánnyugdíjpénztárak működését ezentúl a PSZAF fogja ellenőrizni.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer a törvény értelmében megteremteni az egyéni számlanyilvántartást. Rendelet fogja meghatározni a visszalépők portfóliójára, a Nyugdíjbiztosítási Alap működésére és az özvegyi nyugdíj kiszámítására vonatkozó szabályokat.

A jogszabály szerint az Állami rendszerbe visszalépőknek lehetőségük van rá, hogy adómentesen felvegyék a magánnyugdíjpénztárban termelt infláció feletti hozamukat. Ezt az összeget át lehet helyezni önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy jóvá lehet írni az állami pillér egyéni számláján is.

A törvény ugyanakkor létrehozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, melynek vagyonát a TB rendszerbe visszalépők portfóliója fogja adni. A törvény szerint a vagyon csak államadóságra és költségvetési befizetésre használható.

Az Országgyűlés a törvényt 250igen, 58 nem, 43 tartózkodás mellett szavazta meg.

A magánnyugdíjpénztárak a döntés miatt alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 4 = 8