Kötelező biztosítás — 2010. október 07.
Változik a kötelező biztosítás díjainak kiszámítása

Változik a kötelező biztosítás díjának kiszámítása

Sokak számára jó hír, hogy az idei kötelező biztosítás váltás időszaka újdonságot, sokak számára kedvezőbb kötelező biztosítás díj lehetőségét hozza magával. A változás alapja, hogy a kötelező biztosítás díj 2011 évi kiszámításánál nem a motor hengerűrtartalmát, hanem a teljesítményét veszik alapul. Az új rendszer egy sokkal kockázatarányosabb biztosítási képet alkot majd. A kisebb teljesítményű autókra ezáltal kevesebb lesz a kötelező biztosítás díja, hiszen autóik valószínűleg a kisebb teljesítménnyel rendelkező gépjárműveket tartalmazó csoportba fognak tartozni. Internetes felmérés szerint az autósok nagy része már évi 1000-2000 forintos díjkülönbözet miatt is az olcsóbb kgfb-t kínáló biztosítót választaná.

Kötelező biztosítás váltás évfordulóra

Azoknak az autósoknak, akik ebben az évben vásároltak autót, nincs lehetőségük arra, hogy a kötelező biztosítás váltás időszakában biztosítót váltsanak. Az érvényben lévő szabályozások szerint ugyanis a biztosítás váltás lehetősége a biztosítási évfordulóhoz van kötve. Például aki júliusban vásárolt autót annak legközelebb jövő év júliusában lesz lehetősége a kötelező biztosítás váltásra. Nagyon fontos, hogy erről ne feledkezzünk meg, hiszen előfordulhat, hogy kiszámoljuk mennyivel kedvezőbb lenne a kgfb biztosításunk egy másik biztosítónál, megkötjük a szerződést, és 2011 januárjától azt fizetjük. Ebben az esetben azonban (ha a biztosítási évfordulónk nem december 31.) az új biztosítás érvénytelen lesz, a régi pedig díj – nemfizetés miatt megszűnhet.

A felmérések szerint nem várható, hogy a kötelező biztosítás díja jelentős mértékben emelkedhet, hiszen a piaci verseny miatt a biztosítók igyekeznek egymás „alá” menni. Köszönhető ez többek között annak, hogy az interneten megtalálható, leginkább biztosítási alkuszok honlapján lévő kötelező biztosítás kalkulátorok segítségével egyszerre több biztosító ajánlatait össze tudjuk hasonlítani , ugyanakkor lehetőségünk van megkötni is. Nagyon fontos, hogy a biztosítás kalkulátorok segítségével kiszámolt, majd online kötött biztosítás esetében az alkusz számára mindenképpen küldjük el az aláírt megbízási szerződést, hiszen a biztosító felé ezzel a dokumentummal igazolhatja, hogy valóban az ügyfél megbízásából jár el.

Kötelező biztosítás váltás online

Egy – az aktív internethasználók körében végzett – felmérés szerint a kötelező biztosítás váltás idején a megkérdezettek 59 százaléka szeretne online formában, alkusz cégeken keresztül biztosítást váltani, 26 százalékuk a biztosítók saját portálján keresi a megfelelő kötelező biztosítás díjait és mindössze 13 százalék szeretne személyesen tájékozódni a kötelező biztosítás 2011 évi díjairól.

Ebből is látható, hogy az idei kampányban a legnagyobb szerepe a biztositási alkuszoknak lesz. A felmérésből kiderül, hogy a kgfb váltást tervező autótulajdonosoknak a legfontosabb, hogy egy helyen lássák több biztosító ajánlatát, árgaranciát kapjanak, illetve a régi KGFB biztosítás felmondják helyette.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 × 4 =