Jövedelemkiesés biztosítás — 2010. augusztus 24.
Jövedelemkiesés biztosítás után adókedvezmény?

Munkanélküliség Magyarországon

Sokak szerint lassan elérkezünk a gazdasági válság végéhez, a fellendülésre és a lakosságra kiható javulásra még sokat várhatunk. A munkanélküliség országos viszonylatban pedig hónapról-hónapra növekszik, több ezerre tehető a tartós munkanélküliek, azaz a több, mint egy éve munkaviszony nélkül élők száma. 2010 március végi KSH által nyilvántartott adatok szerint ma Magyarországon 664 ezer körülire tehető a munkanélküliek száma.

Jövedelemkiesés biztosítás előnyei

A megoldás talán abban rejlik, amelyről várhatóan a közeljövőben lesznek tárgyalások és egyeztetések, eszerint a jövedelemkiesés-biztosítás után adókedvezményt lehetne igénybe venni. Az öngondoskodás szükségessége egyre nyilvánvalóbb. Láthattuk sokak szerencsétlenségére a lakásbiztosítás meglétének fontosságát, hiszen azok az árvíz által károsítottak, akik rendelkeztek lakásbiztosítással sokkal előrébb járnak a felújításokban, mint akik nem. Sokan várnak még mindig állami segítségre.

Természetesen a munkahelyünk elvesztése esetén is jogosultak lehetünk állami támogatásra, azonban az álláskeresési segély jelenlegi átlaga alig éri el a havi 40 ezer forintot. Ekkora összegből pedig nem lehet megfelelő életszínvonalat biztosítani sem saját magunk, sem családunk számára. Ebből adódóan nem csak az anyagi megpróbáltatásokkal kerülünk szermbe, hanem könnyen előfordulhat, hogy kihat a gyermekeink jövőjére is.

Biztosítói szempontból igen kockázatosnak minősül a jövedelemkiesés biztosítás, ennek ellenére már három biztosító társaság kínálatában is megtalálható a jövedelemkiesés biztosítás. Az April biztosító ügyvezetője szerint ha a jövedelemkiesés biztosítás után adókedvezményt vehetnének igénybe a munkavállalók, jelentősen megnövekedne rá az igény. Ha belegondolunk, akkor állami szemszögből nézve nagy valószínűség szerint költséghatékonyabb megoldás lenne a jövedelemkiesés-biztosítás adókedvezménye. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy egy kb. 30 ezer forintnyi adókedvezményért cserébe a munkavállaló 9-12 hónapig lenne jogosult a jövedelemkiesés-biztosítás által fizetendő havidíjra. Az állam pedig mentesülne a rendkívül szerénynek mondható álláskeresési segély kifizetése alól. Mindezek mellett természetesen a biztosított szemszöge és érdekei sem mellékesek. Ha átgondoljuk, hamar rájövünk, hogy a jövedelemkiesés biztosítás meglétének köszönhetően a munkahelyünk elvesztése után is képesek lennék a megszokott életszínvonalhoz rendkívüli mértékben közel álló életforma biztosítására. Egyben kijelenthetjük, hogy nem egy anyagilag elérhetetlen biztosítási formáról van szó, hiszen a 40-250 ezer forint közötti összeghatárok intervallumába sorolható biztosítási összegek átlagára havi 3000 Ft. Mindezek ellenére továbbra is akadnak olyan munkavállalók, akik még ezt az összeget sem tudják kifizetni, pedig talán nekik lenne rá a leginkább szükségük.

A javaslatot Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége is támogatja. Amennyiben kedvező döntés születik és a javaslat elfogadásra kerül, a következő évi adóbevallásban a jövedelemkiesés biztosítás díja már adócsökkentő összegként jelentkezne.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 5 = 35