CASCO Egyéb biztosítás — 2010. augusztus 03.
Vételár biztosítás a casco mellé

Az egyik legnagyszerűbb dolog lehet sok ember számára, ha autót vásárol. Azonban sokszor nem gondoljuk át a körülményeket, és nem biztosítjuk megfelelően. Ami mindenképpen szükséges, az a kötelező gépjármű felelősség biztosítás, hiszen, mint a nevében is benne van ez kötelező biztosítás. Már körültekintőbbek vagyunk, ha a kötelező biztosítás mellé a casco biztosítás megkötése is fontos a számunkra. A legalaposabbak viszont úgy lehetünk, ha az autóbiztosítás és a casco mellé kötünk vételár biztosítást is.

Vételár biztosítás nélkül

A kötelező biztosítás arra szolgál, ha másoknak kárt okozunk, ez esetben a felelősség minket terhel. A meglévő kgfb biztosítás alapján a biztosító fizet a károsultnak. A casco biztosítás esetét tekintve fontos tudni, hogy a káresemény bekövetkezésekor a biztosító az autó káridőponti értékét figyelembe véve téríti a károkat. Ez az összeg sok esetben közel sem annyi, mint amennyi hitelt felvettünk. Tegyük fel továbbá, hogy totálkárosra tört az autónk. Ezután következik, hogy nincs autónk, de van még meglévő autóhitelünk, hiszen a bank felé a tartozásunk (vagy annak egy része ) továbbra is fennáll. Se autónk, se lehetőségünk, hogy másikat vegyünk, de VAN hitelünk, amit fizetnünk kell…

Vételár biztosítás: a megoldás!

Erre a helyzetre jelent megoldást a vételár biztosítás. A vételár biztosítás igen széles körű réteget érint, hiszen a statisztikák szerint kb. 60-70 ezer finanszírozott autó vált teljesen totálkárossá nagy valószínűség szerint a válság hatására. Ugyanakkor egyértelműen levonható a következtetés, hogy a vételár biztosítás közös érdeke a hitelt nyújtó bankoknak és az autótulajdonosoknak egyaránt. A vételár biztosítás (GAP)lényege, hogy a káresemény bekövetkezésekor az autó káridőponti értéke és az eredeti vételár különbözetét téríti meg. A biztosítás a finanszírozás teljes időtartama alatt igen nagy jelentőséggel bír, hiszen az autónk értékvesztése már a kereskedésből való kiguruláskor megkezdődik. Az értékcsökkenés az idő múlásával pedig csak egyre nagyobb.

Vételár biztosítás és casco

Ami nagyon fontos, hogy a vételár biztosítás egy másodlagos biztosítás. Ez azt jelenti, hogy vagy más kötelező biztosításának terhére vagy a saját casco biztosításunk terhére lehet érvényesíteni. A GAP vagy vételár biztosítás Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvend, hazánkban azonban kevésbé elterjedt. Ha kiszámoljuk, hogy ha autónk totálkárossá válik, akkor a casco és a vételár biztosítás terhére kapott biztosítási összeg fedezi az autónkra felvett hitel összegét, és még egy másik autóra is van lehetőségünk befizetni, egyértelműen kijelenthetjük, hogy megéri azt a havi mindössze néhány ezer forintot.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 + 3 =