Egyéb biztosítás — 2010. június 17.
Bankadó bevezetése, természeti csapások : mi lesz a biztosítókkal a jövőben?

Az elmúlt hetek természeti csapásai, az árvíz, a viharkárok jelentősen megterhelték a biztosítókat. Mindemellett a plusz teher mellett a kormány bejelentése miatt is aggódhatnak, hiszen az újként bevezetendő bankadó jelentős mértékben kihatnak majd a biztosítási szektorra is.

Mindez vajon hogyan fog hatni azokra, akik biztosítással rendelkeznek? Kisbenedek Péter elmondása szerint az idén kb. 30 milliárd forintos többlet kifizetés terheli meg a biztosítók számláját. A jelen pillanatban bejelentésre került káresetek száma meghaladja a 140 ezret, illetve a 18 milliárd forintot. Ezzel azonban még nincs vége, hiszen az igazi „viharszezon” még nem érkezett meg. Felmérések szerint az elmúlt 10 évben egyre emelkedik ( 15-20 százalékkal )a természeti csapások száma, ezáltal pedig a biztosítóknak is többletkifizetéseik vannak. Márpedig amint láthattuk az otthonunk megvédésének gyakorlatilag egyetlen biztos formája az öngondoskodás, a folyamatosan értéken tartott megfelelő lakásbiztosítás. Sajnos ez a szemlélet még nem tudatosult kellően az emberekben, ezért is fordulhat elő az, hogy a hazai 4 millió körüli háztartásból mindössze 72% rendelkezik lakásbiztosítással. Egy egyszerű matematikai művelettel kiszámolható, hogy 1,12 millió ingatlantulajdonos nem számíthat segítségre, ha kár éri .Az elemzésekből, statisztikákból mindenki levonhatja a következtetést: a klímaváltozás és az ezzel párhuzamosan várható emelkedő természeti csapások, viharok száma meghozza eredményét, nagy valószínűséggel drágulhatnak a lakásbiztosítások.

A bankadó bevezetése ellehetetlenítheti a kisebb biztosítókat

A másik oldalról szintén megcsapolhatják a biztosítókat, hiszen a kormány új döntésének értelmében a bankadó megfizetése alól a biztosítók sem mentesülnek. A MABISZ elnöke szerint, ha a tervezett 200 milliárdos bankadót a kormány kiveti, és ebből több, mint 20 milliárd jut a biztosítási szektorra az beláthatatlan következményeket vonz maga után, még az is előfordulhat, hogy a közepes vagy kisebb biztosítók kivonulnak a biztosítási piacról. A bankadóról az érintett felek jelenleg is tárgyalásokat, egyeztetéseket folytatnak. Várhatóan 2 héten belül születik döntés.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 5 = 14