Lakásbiztosítás — 2010. április 29.
Lakásbiztosítás indexálás alulbiztosítás ellen

Sokunkat érintő termék a lakásbiztosítás, éppen ezért fontos, hogy néhány alapvető fogalommal tisztában legyünk ezzel kapcsolatban. A biztosítók – a szerződésben foglaltaknak megfelelően – évenként jogosultak arra, hogy a lakásbiztosítás szerződésünket indexálják. ( Indexálás : értékkövetés )

Lakásbiztosítás indexálása

A biztosítók a lakásbiztosítás évfordulója előtt írásban tájékoztatják az ügyfelet arról, hogy mennyivel emelkedik a biztosítási díja. Természetesen az ügyfélnek jogában áll ezt a biztosítási évforduló előtt legkésőbb 30 nappal visszautasítani, amely elutasító nyilatkozatot írásban kell a biztosító felé benyújtania. Ebben az esetben ne feledjük azt a tényt, hogy a lakásunk esetleg alulbiztosított lesz, hiszen az értékkövetés elmarad, így a biztosítási összeg valószínűleg kevesebb lesz, mint amennyiből a károsult vagyontárgyakat pótolni, a helyreállítási költségeket finanszírozni tudjuk.

A biztosító társaságok az indexálás mértéket a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott árindexre alapozva számítják ki. Fontos tudni, hogy a lakásbiztosítások indexálásának célja az értékkövetés, hiszen az általunk fizetendő biztosítási díj növekedésével a biztosítási összeg is növekszik. Az árak emelkedésével párhuzamosan ugyanis a biztosításunknak fedeznie kell egy esetleges helyreállítás költségeit. A KSH által kiadott árindextől a biztosítók maximum 5%-ban térhetnek el, ezért nem jellemző a magyar biztosítótársaságokra, hogy azonos mértékben indexálják a biztosítást.

A közzétett adatok alapján nézzük néhány nagyobb biztosító társaság indexálási átlagát:

Magyar Posta: 6,1%

Aegon: 6%

K&H: 6%

Union: 4,2%

Uniqua: 3,6% – 4,2%

Generali: 3% – 4%

Allianz: 3,7%

Groupama Garancia: 3,1%

Ügyeljünk rá, hogy amennyiben korszerűsítést, felújítást végzünk a lakásunkon, mindenképpen jelentsük be a biztosító felé, hiszen a felújítás, bővítés hatására a lakásunk többet ér, ezért kérjük az ennek megfelelő lakásbiztosítás kalkulálását, amely lakásbiztosítás biztosítási összege fedezni a lakásunk esetleges újra előállítását.

 

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 6 = 2