Lakásbiztosítás — 2010. április 20.
Megduplázódott az elmúlt években a lakásbiztosítás szerződések száma Magyarországon

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az elmúlt években megduplázódott az érvényben lévő lakásbiztosítás szerződések száma Magyarországon.

Online lakásbiztosítás

Köszönhető ez valószínűleg az internet térnyerésének, hiszen a világhálón ma már rendkívül egyszerűen köthetjük meg otthonunk biztosítását, a különféle online lakásbiztosítás kalkulátorok segítségével tájékozódhatunk a személyünkre szabott biztosítási díjakról, a megkötött lakásbiztosítással kapcsolatos ügyeket pedig intézhetjük gyorsan, kényelmesen otthonról. A felmérés szerint néhány évvel ezelőtt a háztartások 30-40 százaléka rendelkezett lakásbiztosítással. Ez a szám mostanra elérte a 60-70 százalékot is. A fennmaradó 30 százalék továbbra is kérdéses, hogy miért nem rendelkezik lakásbiztosítás szerződéssel. Sok esetben valószínűsíthető az anyagi probléma, de fennáll az a tény is, hogy sok emberben nem tudatosult még a lakásbiztosítás fontosságának ténye. A felmérés kapcsán megkérdezettek mintegy 80 százaléka kötne lakásbiztosítást szívesen az interneten, ezzel párhuzamosan egyre többen idegenkednek a telefonon történő biztosítás megkötésétől.

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően igen sokrétű a tájékoztatás, egyre magasabb a szolgáltatások minősége, azonban nem biztos, hogy a lakásbiztosítás megkötésekor önállóan mindenre megtaláljuk a választ, a későbbiekben merülnek fel kérdések, amelyekre a biztosítás megkötésekor nem gondoltunk. A megkötött lakásbiztosítás szerződésekkel kapcsolatban leginkább felmerülő problémát jelent, amikor értetlenül állnak a biztosítótól kapott levél előtt, amelyben egy megemelt biztosítási összeggel, és sok ügyfél számára idegen fogalommal, az indexálás fogalmával szembesülnek.

Lakásbiztosítás indexálása

Mit jelent az indexálás? El kell-e fogadnunk a lakásbiztosítás biztosító által indexált biztosítási díját?

Az indexálás nem más, mint értékkövetés. A biztosítási piacon bevált gyakorlat, hogy a biztosítók minden évben felülvizsgálják a meglévő szerződéseket és az indexálás segítségével igyekeznek reálértéken tartani a biztosítási összeget. Az indexálás fogalmát a legegyszerűbb megérteni, ha az inflációval vonunk párhuzamot: a forint minden évben inflálódik néhány százalékkal. Vegyünk alapul 1000 Ft-ot, annak a reálértéke kevesebb ma, mint a tavalyi évben. A biztosítók az indexálást általában az infláció körüli mértékkel tartják párhuzamban, így megőrizve a lakásbiztosításunk reálértékét. Fontos tudnivaló, hogy indexáláskor nem csak a biztosítási díjat, hanem a biztosítási összeget is ugyanazzal a százalékkal emelik meg a biztosítók.

Természetesen egyes esetekben az indexáláskor figyelembe veszik az esetlegesen értéket növelő ingóságokat, ezért semmiképpen ne feledkezzünk meg ezeknek a bejelentéséről a biztosító társaság felé.

A kézhez kapott levélre természetesen reagálhatunk nemleges válasszal, ilyen esetben mindenképpen értesítsük a biztosítót a biztosítás évfordulója előtt minimum 30 nappal arról, hogy nem szeretnénk indexálni lakásbiztosítás szerződésünket. Ebben az esetben marad az eredetileg megállapított díj, és eredetileg megállapított biztosítási összeg is, viszont számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy idővel esetleg a lakásunk alulbiztosított lesz, hiszen egy pl. 5 évvel ezelőtti biztosítási összeg reálértéke jóval kevesebb, mint ma.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


3 − 1 =