Kötelező biztosítás — 2010. április 02.
Életbe lépett az új kötelező biztosítási törvény

Április 1.-jén életbe lépett az új kötelező biztosítási törvény módosítása, lényege, ha a biztosító kárszakértője úgy ítéli meg, hogy az ő általuk biztosított gépjármű kormányműve, futóműve, karosszériája annyira sérült, hogy az veszélyeztetné a forgalmat, műszaki vizsgára kell küldenie a károsult saját költségén.

Ezt a módosítást még 2009 decemberében szavazta meg a parlament, az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény kiegészítéseként, azonban még életbe sem lépett máris át kellett alakítani.

Az új kgfb törvény szerint csak akkor kell a biztosító kárszakértőjének műszaki vizsgára küldenie a vétlen gépjárművet, ha az üzemben tartó nem nyilatkozik arról, hogy a kárfelvétel után 8napon belül megjavíttatja a gépjárművet.

A MABISZ alkotmánybírósághoz fordult. Meglátása szerint a javítás elvégzésére kötelezi az új szabály a károsultat, hiszen ha a javítást elmulasztja, a teljes kárösszeg 48%-ához juthat hozzá.

A teljes ügy hátterében a visszaeső gépjárműeladások állnak, ami miatt a kereskedésekben lévő szervízek szerepe felértékelődött. A másik ok, hogy a biztosítók külföldi minta szerint gyorsított eljárással rendezik a kárt (akár a baleset után néhány órával a károsult számláján van a pénz, a javíttatásról neki kell gondoskodnia).

A GÉMOSZ szerint ez a kárrendezés a feketén működő szervizeknek kedvez, hiszen az évente jelentkező kb. 180.000 kgfb-s kár 30-40%-át a gyorsított eljárással rendezik a biztosítók.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


4 × = 28