Egyéb biztosítás — 2010. március 29.
Egyre népszerűbb a szakmai felelősségbiztosítás

Napjainkban megjelent adatok szerint egyre inkább terjed a szakmai felelősségbiztosítás szükségességének a felismerése. Hazánkban az eddig elenyésző számban kötött biztosítások száma növekvő tendenciát mutat. Eddig jellemzően azok kötöttek szakmai felelősségbiztosítást, akiknek a tevékenységéhez azt jogszabály kötötte.

 

Mit is takar a szakmai felelősségbiztosítás?

Ez a típusú biztosítás a szakmai műhibákból adódó, véletlenül bekövetkezett károk megtérítésére szolgál. Hazai és eddigi gyakorlat szerint a szakmai felelősségbiztosítások éves díjbevétele mindössze 3-4 milliárd forint volt. Napjainkban megjelent felmérések szerint ez azonban növekedni látszik.
A legelső terület, ahol ennek szükségét látták, az az egészségügy. Adódik ez talán abból, hogy az évente szintén növekvő tendenciát mutató orvosi műhibaperek kártérítésként megítélt összegei egyes esetekben megközelítik, esetleg túl is lépik az 50 millió forintot. A műhibaperek növekedésének számát elsősorban a betegek öntudatra ébredése és egyre nagyobb fokú tájékozottsága okozza. Hiszen gondoljunk bele: ha például egy téves diagnózissal kezelt beteg meghal, vagy súlyosabb egészségkárosodást szenved az orvos hibájából, akkor teljesen egyértelmű manapság, hogy a beteg vagy az életben maradt hozzátartozók a bírósághoz fognak fordulni. Azt hiszem az is egyértelmű, hogy aki dolgozik, az előfordul, hogy hibázik. Ezért van kiemelt felelősségük az egészségügyben dolgozóknak, hiszen az ő hibájuk akár egy ember életébe is kerülhet.

Az egészségügy kissé sarkalatos pontja az állategészségügy. Az állatorvosoknak talán nehezebb dolguk is van, hiszen a „pácienssel” való kommunikáció teljes hiánya jelentősen megnehezíti dolgukat.
Életünk másik érzékeny pontja az anyagi oldal. Gondoljunk bele, hogy a magánvállalkozások, kisvállalkozók sokaságának könyvelése mekkora felelősséggel is jár. Tévedni a számok világában pedig nem nehéz. Nagy segítség lehet ebben az esetben, ha van erre az esetre kiterjedő szakmai felelősségbiztosításunk.

Természetesen nem mellékesek a többi érintett foglalkozások is, mint például az építészetben, a műszaki tervezésben, vagyonvédelem területén.
A jogszabályhoz kötött foglalkozásoknál továbbra is kötelező lesz a szakmai felelősségbiztosítás megkötése. A biztosítási piac jelenlegi szereplői leginkább alaptermékekkel rendelkeznek, de várhatóan az egyre nagyobb igény egyre színesebb és összetettebb termékpalettát fog maga után vonzani.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 2 = 14