Egyéb biztosítás — 2010. március 24.
Visszakapják az autósok a feleslegesen befizetett eredetiségvizsga díját!

Szollár Domonkos kormányszóvivő a mai napon jelentette be, hogy egy, januárban életbe lépett kormányrendelet alapján kifizetett eredetiségvizsga díját visszaigényelhetik az autósok.

Lássuk részletesen miként bonyolódtak a dolgok autóink és az eredetiségvizsga díjának megfizetése körül év eleje óta…

1. Több mint 300-350 ezer autóst érintő kormányrendeletet léptettek életbe januárban, mely szerint a 2006.01.01 előtt forgalomba helyezett autókat a műszaki vizsgával egyidejűleg eredetiségvizsga díja is terheli majd, amennyiben korábban még nem végeztek rajta… Ezt, az autónként kb. 17-20ezer forintos díjat akkor is be kellett fizetni, amennyiben az autót újként, szalonból vettük, és még nem adtunk tovább rajta. A rendelet bevezetésével több milliárdos bevételre számított a kormány, ismételten terhelve az autósokat.

2. A beérkező rengeteg panasz, tiltakozás és kritika hatására a közlekedési tárca február elejére kidolgozott egy tervezetet, amelyben leírták, hogy az eredetiségvizsgára a jármű értékesítésekor van szükség, ha az autó származása egyértelmű. Ezt a tervezetet az igazságügyi tárca még erősen kritizálta, azonban 2010. február 17-én az új rendelet lépett életbe, a régit pedig hatályon kívül helyezték.

3. Életbe lépett ugyan az új rendelet, de mi történt azokkal az autósokkal akik ezt a díjat már befizették?

4. Március elején a Magyar Autóklub felszólította a kormányt, hogy kártalanítsák az autósokat, akik a feleslegesen befizetett eredetiségvizsgát kifizették. hatalmas felháborodást váltott ki a dolog, hogy februárban életbe lépett a törvény, érdemi lépés azonban a kártérítésre nem történt…

5. Szollár Domonkos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően bejelentette, hogy azok az autósok, akik a január elsején életbe lépett, február 18-án hatályon kívül helyezett rendelet hatására befizették az előírt eredetiségvizsga díját, teljes egészében VISSZAKAPJÁK azt. A döntés több, mint 28ezer autóst érint.

Mit tegyenek a kártalanításra váró autósok?

A visszaigénylésre 2010. április 1. után van lehetőség, ami annyit jelent, hogy a regionálisan illetékes Nemzeti Közlekedési Hatósághoz kell eljuttatniuk egy, az eredetiségvizsga díjának visszaigényléséről szóló kérelmet. A kérelemnek tartalmaznia kell az adott jármű rendszámát, az elvégzett eredetiségvizsgálat idejét és helyét, a jogosult nevét és címét, bankszámlaszámot (amennyiben folyószámlára történő átutalásra van igény), valamint egy NYILATKOZATOT arról, hogy az eredetiségvizsgálatról szóló okiratot nem használták fel a jármű értékesítésére.

 

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 1 = 8