Kötelező biztosítás — 2012. szeptember 11.
Kötelező biztosítás díjhirdetés évente többször

Kiegyensúlyozottabbá válhat a kötelező biztosítás piaca a díjbevételeket és a nyereségeket tekintve az ősszel valószínűleg bevezetésre kerülő, egyelőre azonban még csak törvényjavaslatnak köszönhetően.

Kötelező biztosítás az jelenlegi gyakorlatban

A jelenlegi gyakorlatnak megfelelően a különböző biztosító társaságoknak évente egyszer, október 30. napjáig kellett a következő naptári évre vonatkozó kötelező biztosítási díjakat közzétenni. Ennek köszönhetően a társaságok között nagy verseny alakult ki, amellyel talán leginkább azok az ügyfelek jártak jól, akiknek a kötelező biztosítás évfordulója január elseje volt. Akik pedig jó előre gondolkodtak, azok is jelentős díjkedvezménnyel, olcsóbban válthattak biztosítót a kötelező biztosítás dömpingjének időszakában, mint akik év közben egyéb okból kifolyólag szerződtek át egy másik biztosítóhoz.

Kötelező biztosítás díjhirdetés évente több alkalommal

2010 jelentős változást hozott a kötelező biztosítás piacán. Ekkor vezették be ugyanis a biztosítási évfordulóra történő biztosítás váltást, amely évforduló a kötés napjától számítódik. Úgy tűnik, 2012 is ilyen jelentős változásokat hozhat majd. Az FBAMSZ igen előnyösnek és kedvezőnek találja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a biztosítók számára a kötelező biztosítás díjának (és annak meghirdetésének) évente többszöri változtatását. Amennyiben elfogadásra kerül a javaslat, a bevezetése 2013. január 01. lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a biztosítók évente több alkalommal, gyakorlatilag teljesen szabadon választott időpontban változtathatnak a kötelező biztosítás díjakon. Szigorú előírás azonban, hogy a díj bevezetése előtt legalább 60 nappal meg kell hirdetni azt. Ez a 60 nap szükséges ahhoz, hogy az ügyfelek megfelelően tájékozódni tudjanak az egyes biztosító társaságok kötelező biztosítás díjairól. A tájékoztatásban kiemelt szerepe van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a MABISZ honlapjának, ugyanis ezen weboldalak lesznek a mérvadó tájékoztató adatokat tartalmazó források. (Természetesen a biztosítók saját oldalai mellett). Ezzel a javaslattal és a törvény későbbi elfogadásával megoldódik az a helyzet, amely lehetővé tette, hogy adott esetben már hónapokkal későbbi évforduló tekintetében felmondják az ügyfelek a biztosítást. A javaslat elfogadásával az a kötelező biztosítás köthető meg (évfordulós váltás), amelynek a kötelező biztosítás évfordulója nem távolabbi időpont, mint 60 nap. Az új javaslatnak köszönhetően ugyanis 60 nappal előbb kell tájékoztatni az ügyfeleket a kötelező biztosítás díjairól. Ennek megfelelően idén év végén is az a kötelező biztosítás mondható fel és köthető új kötelező biztosítás, amelynek a biztosítási évfordulója nem későbbi, mint 2013 február vége.
Szintén jelentős változás lesz, hogy az ügyfelek egy egységes azonosító számot kapnak majd. Ez a fajta beazonosítás lehetővé teszi, hogy a kötelező biztosítás váltás során rendkívül fontos szerepet játszó kártörténeti igazolás lekérdezésekor pontosan nyomon követhető legyen az BM besorolás.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


4 − 1 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>