Lakásbiztosítás — 2010. május 26.
Tanuljunk a hibákból és nézzük át a lakásbiztosításunkat!

Az idei év tavasza ítéletidőt hozott magával. Sok-sok ember lakása, értékei veszélybe kerültek, sajnos nagyon sokan akadtak olyanok is akiknek oda is veszett a nem ritkán egy élet munkáját megtestesítő otthon.

A lakásbiztosítás fontossága

Az első dolog, amit az emberek ilyenkor tesznek a természet erőinek elvonulása után, hogy mentik a még menthetőt. Ezután a dolog nehezebb része következik, hiszen a tönkrement értékeket pótolnunk kell: helyre kell állítani a lakásunkat, újra be kell szerezni az ingóságainkat. Vannak, akiknek ez könnyebben megy, vannak, akiknek pedig nagy nehézséget, sokszor a lehetetlent jelenti. Ami mindenképpen eszünkbe fog jutni, az a lakásbiztosítás. Ha van, akkor azért, ha nincs, akkor pedig azért. Ebben a helyzetben gondolunk bele, mennyire jelentéktelen dolog az a havi sokszor 1000-2000 forint, ami a lakásbiztosítás díja lett volna.

Lakásbiztosítás indexálása

Azok az emberek, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, felveszik a kapcsolatot a biztosító társasággal és megkezdődik a kárrendezési folyamat. Itt van az a pillanat, amikor kicsit megnyugodhatunk, hiszen van lakásbiztosítás, a legtöbb esetben fizet a biztosító. Ezután érkezhet a hideg zuhany: fizet a biztosító, a lakásbiztosítás megléte miatt fedezetet vállalt a biztosító,de közel sem annyit fizet amennyiből a kárunkat fedezni tudjuk, magyarázatként pedig ezt kapjuk: alulbiztosított a lakásunk. Mit is jelent ez? Amint arról egy korábbi cikkben már írtunk, a biztosító társaságok minden évben indexált biztosítási díjat ajánlnak fel. A megemelkedett díjjal párhuzamosan emelkedik a biztosítási összeg is. Ez az úgynevezett értékkövetés, amelyet jogunkban áll elutasító nyilatkozattal nem igénybe venni. Ebben az esetben következik be az alulbiztosítás jelensége. Azt mindenki tudja, hogy a lakásbiztosításunkban benne foglaltatik a lakásban lévő értékek biztosítása is. Arról viszont általában elfeledkezünk, hogy a lakásbiztosítás megkötésekor lévő értékeinket már kicseréltük, esetleg vettünk egy-egy drágább holmit, amit nem jelentettünk be a biztosító felé, tehát nem is várható el, hogy érvényes legyen rá a lakásbiztosítás. Ez szintén az értékeink alulbiztosításához vezethet.

Lakásbiztosítás nélkül

A biztosítással nem rendelkező emberek egy-egy káresemény bekövetkezésekor kapnak a fejünkhöz, mennyire jól jönne most az anyagi segítség, mennyire nem sok az a havi pár forint otthonunk biztonságáért. A statisztikai adatok alapján a magyarországi ingatlanok 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. Arányiban és nemzetközi viszonylatban sem mondható rossznak ez az szám, ami viszont elkeserítő, hogy sajnos pont azok az emberek nem kötnek biztosítást, akik a veszélyesebbnek mondható területeken élnek. Gondoljuk át, havonta mire, mennyit költünk, mennyire fontosak ezek a dolgok. Tegyük a mérleg másik oldalára otthonunkat. Úgy gondolom, sok esetben sokkal feleslegesebb dolgokra sokkal többet költünk, mint egy lakásbiztosítás, miközben a káresemény kockázata mindig a fejünk felett lebeg. A legokosabb döntés, ha felkészülünk rá, hogy ha bekövetkezik a baj, ott legyen a biztosító segítő keze.

Kapcsolódó hírek

Hír megosztása

About Author

netbiztosito

0 hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ 5 = 9

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>